Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hadseregünk felkészült a háborúra, mert meg akarja őrizni a békét”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 14. 20:04

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Napló március 14-i száma egy orosz−német sajtóháborúról tesz említést: az orosz közfelfogás szerint a német sajtó agresszív és provokáló hangvételének csak azért lehet még mindig létjogosultsága, mert az egyezik a német kormány véleményével.

„Az orosz tiszteket nem engedik külföldre"  címmel jelenik meg egy cikk a Népszavában, amelyből megtudhatjuk, hogy a hadügyminiszter rendeletet bocsájtott ki, amely szerint az orosz tiszteknek megtiltja, hogy az idei utazási idény alatt külföldön tartózkodjanak.

Továbbá „Az orosz hadügyminiszter riadója" című cikkben olvashatjuk, hogy az orosz hadsereg tényleges állományát egyharmadával növelni fogják. Az orosz hadügyminiszter, Szuhomlinov kijelenti: „az orosz hadsereg teljesen kész nem csupán a védelemre, hanem a támadásra is. Haditervünk védelmi jellegű volt, de most azonban elfogadtuk a támadó hadviselés elvét. Tüzérségünknek tökéletesített ágyúi vannak, amelyek a német és francia ágyukat is fölülmúlják. A léghajóknál többre becsüljük az aeroplánt. Hadseregünk felkészült a háborúra, mert meg akarja őrizni a békét."

A Pesti Hírlap külpolitikai összefoglaló híreit továbbra is a „német−orosz feszültség" uralja.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968565

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle