Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország harci repülőgépeket telepített Fehéroroszországba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 14. 18:56

Moszkva hat Szu-27-es vadászgépet és három katonai teherszállító repülőgépet telepített a mind Ukrajnával, mind Oroszországgal határos Fehéroroszország területére, válaszul arra, hogy amerikai vadászrepülőket küldtek Lengyelországba és a Baltikumba.

A katonai járművek megérkeztek a fehérorosz fővárostól, Minszktől keletre lévő Mogiljov támaszpontra – közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátette, hogy az orosz harci repülők személyzete a belorusz kollégákkal közös légvédelmi és felderítő misszióba kezd.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy nappal korábban ajánlotta fel Moszkvának, hogy állomásoztathat vadászgépeket a területén. Mint mondta, a „testvéri államoknak" az amerikai repülőgépek lengyel és balti államokbeli jelenlétére „arányos" választ kell adniuk.

„Az utóbbi időben az (ukrajnai) konfliktus kiéleződésének vagyunk tanúi" – állapította meg szerdán Lukasenka a Belta fehérorosz hírügynökség közlése szerint a minszki nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Az Egyesült Államok kedden a lengyel légierővel közös hadgyakorlatot kezdett Lengyelországban F-16-os vadászrepülők és más harci gépek részvételével, a Baltikumba pedig a légtérellenőrzés megerősítése érdekében érkeztek amerikai repülőgépek.