Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Messzebbre, gyorsabban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. március 16. 13:26

Ritka manapság az olyan, új korszakot ígérő áttörés a haditechnikában, melyet szinte teljes érdektelenség övez. Nemrég pedig pont ez történt: 2018 nyarán olyasmit tesztelt az amerikai haditengerészet, ami rengeteg mindent változtathat meg a hadviselés terén.

1599200132
A siker összetevői: rengeteg mérnöki munka, egy Arleigh Burke-osztályú romboló, orrában a jó öreg, 127 milliméter űrméretű, Mark 45 típusú hajóágyúval, ahhoz pedig néhány különleges lőszer. Az eredmény: a világ első olyan éleslövészete, melynek során egy teljesen hagyományos ágyúból hipersebességű, vagyis a hangnál legalább ötször gyorsabban száguldó lövedéket lőttek ki. Nem is egyet, hanem mindjárt húszat… Az elhallgatott, ugyanakkor technikailag óriási jelentőségű lövészetre a 2018-as Rim of the Pacific (RIMPAC 2018) nemzetközi haditengerészeti gyakorlaton került sor, melyen az Egyesült Államok mellett 26 nemzet képviseltette magát. A június 27. és augusztus 2. között lebonyolított gyakorlattal kapcsolatban eddig csak az AGM–158C LRASM, nagy hatótávolságú, hajók elleni amerikai cirkálórakéta legelső bevetését emelték ki. Pedig az igazi újdonságot a USS DEWEY (DDG 105) teljesen hagyományos hajóágyújából kilőtt lövedékek jelentették.

Korszakváltás?

Szakértők szerint a 2010-es évek egyik „mágikus fegyvere" lett a hiperszonikus sebességre képes rakéta vagy lövedék. Mindenki erről beszél, mindenki ilyet akar – és sokan fejlesztik is. Kína és Oroszország éppen az Egyesült Államok hadereje által jelentett fenyegetést szeretné ezekkel a speciális rendszerekkel csökkenteni. Maga a szándék, illetve a prototípusok megjelenése már az amerikai vezetés ingerküszöbét is elérte. Nem véletlen, hogy a Pentagon és a különböző védelmi kutatóintézetek, továbbá a velük együttműködő amerikai hadiipari cégek is egyre nagyobb erőforrást fordítanak ezen eszközök fejlesztésére. Akad azonban egy kis bökkenő: e programok rettenetesen drágák és néha zsákutcába tévednek a mérnökök. A USS DEWEY segítségével végrehajtott teszt előzménye pont egy ilyen, meglehetősen költséges tévedés volt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 18-án megjelenő számában!