Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mézeskalács szív, gyertyafényes vacsora, szerelmes üzenet

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. február 20. 11:35

Ezeké volt a főszerep február 12-13-án Balatonakarattyán az első alkalommal megrendezett Valentin napi programon. Bálint nap táján a szerelmesek a hagyomány szerint megajándékozzák egymást – az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) azonban a vendégeket ajándékozta meg egy felejthetetlen hétvégével.

1596009050

A Bálint-nap eredetét számos pogány és keresztény legenda övezi. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliát, a Faunus istennek szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. A katolikus egyházban pedig február 14. Szent Bálint vértanú ünnepe volt, aki a 14. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A legenda szerint II. Claudius császár úgy határozott, hogy a nőtlen férfiak jobb harcosok, mint a családosok, ezért a fiatalabbak számára megtiltotta a házasságkötést. Bálint azonban igazságtalannak vélte a császár döntését, ezért titokban továbbra is összeadta a párokat. Amikor a császár erre rájött, halálra ítélte. Egy másik történet szerint pedig a börtönben sínylődve Bálint a hite erejével visszaadta látását börtönőre lányának, majd február 14-i kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, „A te Bálintod“ aláírással. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A Valentin nap a kilencvenes évek idejétől kezdett elterjedni hazánkban, s mára népszerű ünneppé nőtte ki magát.

Világszerte ilyenkor romantikus programokkal készülnek, s ez alól idén nem volt kivétel az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ sem, ahol első alkalommal várták Valentin napi hétvégére az érdeklődőket.

1596009050

A program pénteken este egy igazi klasszikus film, a Casablanca vetítésével kezdődött. Kertész Mihály örökbecsű háborús szerelmi történetét az amerikai filmintézet szavazásán rendezők, írók, színészek, újságírók minden idők legszebb amerikai filmes románcaként jelölték meg, a különböző portálok pedig Ilsa és Rick szívbemarkoló jelenetét mindmáig a 10 legjobb filmes csókok közé sorolják, így a péntek esti mozi méltán megadta az alaphangulatot a szerelmes hétvégéhez.

Szombaton délelőtt humoros, az egyik népszerű televíziós sztárpár show mintájára megszervezett vetélkedővel készültek a pároknak. Kora délután családi kézműves foglalkozás volt kicsik és nagyok számára, ahol lehetett mézeskalács szívet díszíteni és rózsát készíteni szívük választottjának, de kikerültek divatos telefontokok és ceruzatartók is az ügyes kezek alól. A délután második felében a felnőtteket borbemutatóval és előadással várták, majd este 7 órakor gyertyafényes, pezsgős vacsora kezdődött, mely hajnalig tartó zenés esttel és tánccal folytatódott, koktélbárral és pálinkakóstolással. Az est egyik különleges színfoltja a lufieregetés volt, mellyel a párok szerelmes üzeneteiket repíthették az ég felé.

1596009050

Fotó: a szerző felvételei

Címkékrekreáció