Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MFO: húsz év emlékképei

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. április 5. 7:11

1995 és 2015 között a Magyar Honvédség is kivette a részét a Sínai-félszigeten települő Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) békefenntartó misszióból. Az elmúlt két évtized emlékeit őrző fényképekből nyílt kiállítás az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) április 4-én, hétfőn.

A kiállítás megnyitása előtt Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP megbízott parancsnoka nevében Topor István ezredes, a parancsnokság Műveletirányító Főnökség főnöke kiemelte: a falakon az elmúlt húsz év „missziós sikertörténetét" láthatjuk viszont.

1596011421

„Eleinte sokan azt gondolták, hogy a Sínai-félsziget egyben a nyugalom félszigete is. Nos, aki ott szolgált – legfőképp az utolsó években – az tanúsíthatja, hogy sajnos ez nem igaz. Mindenesetre a változó biztonsági körülmények közepette katonák, és rendőrök, egymással példamutatóan együttműködve, remekül helytálltak" – szögezte le az ezredes.

1596011421

Dr. Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem docense az MFO-misszió történetét röviden vázolva, illetve az ott szolgáló kontingensek teljesítményét értékelve úgy fogalmazott: hazánk komoly áldozatvállalása sok téren hozott hasznot.

„A misszióban szolgálók összegyűjtött egyéni tapasztalatai mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Sínai-félszigeten végzett szolgálat mentén a külföld számára Magyarországról egy, a békét feltétlenül támogató nemzet képe rajzolódott ki. Ennek pedig − a NATO-szövetség tagjaként − áttételesen országvédelmi hozadékai is voltak" – emelte ki a docens.

1596011421

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. támogatásának is köszönhetően létrejött fotókiállítás végleges helye a pákozdi Katonai Emlékparkban lesz majd.


Fotó: a szerző felvételei