Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MH BHK: kiállítás a tartalékosok napján

Szöveg: Schäffer Mónika |  2014. december 7. 9:41

Kauferné Víg Márta, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Fejér Megyei elnöke azzal a kéréssel fordult Vokla János alezredeshez, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) parancsnokához, hogy a központ amatőr művészeinek alkotásaival színesíthesse, a Székesfehérváron november végén megrendezett tartalékosok napi ünnepséget.

Az MH BHK megjelent amatőr művészei számára megtiszteltetés volt egy olyan rendezvényen részt venni, melyet egy olyan szövetség szervezett, amely célkitűzéseit tekintve, képzeletbeli hidat alkot a honvédség és a civil lakosság között. Olyan híd ez – hangzott el a megnyitón -, amelyben a katonai erények, a hagyományok, a hazafiság és a civil elvárások alappillérként szolgálják a lakosság és a társadalom értékteremtését. A Matasz továbbá kapcsolatot teremt Magyarország fegyveres erői és a társadalom, valamint hazánk rendvédelmi szervezeteinek tartalékos állományú katonái között.

1595983888

A várpalotai alakulat amatőr művészei már második alkalommal tárhatták nagyobb nyilvánosság elé alkotásaikat, és szemmel láthatóan nagy sikert arattak. Az amatőr hobbi szinten alkotó katonák és közalkalmazottak egyre profibb módon, új technikákkal, témákkal színesítik repertoárjukat. Közös motivációjuk a honvédelem és a művészet iránti elkötelezettség, valamint az alkotás iránti vágy.

1595983888

Venczel Virág zászlós, az alakulat közlekedési beosztottjának alkotásaiban a legfontosabbnak az emberi arcok, érzelmek, és gesztusok megformálását tartja. Kovács Mónika ügykezelő művészi stílusa – saját bevallása szerint – még kiforratlan, ezért mindig újabb és újabb technikákat szeretne megismerni. Svehlik László harcjármű–javító Pál Viktória festőművésznő ihletésére ragadott grafitot, és azóta kápráztatja el a közönséget csodálatos alkotásaival. Pintér László fotográfus 1980. óta fényképezi a természetet (is), és fotói sokszínű művészi látásmódjáról árulkodnak.

1595983888

A rendezvényen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelében méltatta a Matasz fontos és eredményes munkáját. Az ünnepségen részt vettek a székesfehérvári iskolaigazgatók, a fehérvári katonai alakulatok; illetve különféle társadalmi és civil szervezetek képviselői, akik egész évben segítik egymást lelkiismeretes és eredményes munkával.

1595983888

Fotó: Pintér László