Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborfalvai igazmese…

Szöveg: Csajbók József zászlós |  2014. december 7. 8:36

Egyszer volt, hol nem volt…volt egyszer egy KFOR-felkészítés Táborfalván. Mikulás ünnepe éppen „belepottyant” a felkészítésük időszakába, ezért hát a jóságos Mikulás meglátogatta a vacsorájukat éppen eszegető katonákat.

1595983887

A Mikulás mindenkinek adott egy csokoládét, és természetesen, mivel katonákról volt szó, mindenkinek leellenőrizte a bakancsát, hogy tiszta-e. Azokat a katonákat, akik nem tisztították meg kellő alapossággal a bakancsukat vagy rosszalkodtak, természetesen virgáccsal „jutalmazta".

A kedves nagy szakállú e napon több mint négyszáz szorgos katona arcára csalt mosolyt, majd a vacsoraidő végeztével távozott…volna… De! Sajnos a Mikulás Táborfalván ragadt, mivel „véletlenül" nem indult el az igazán nehéz szánkója. Nos, nézzük hát a szánkó típusát és adatait:

Szánkó típusa

BTR−80 páncélozott szállító harcjármű

Szánkó adatai

Hosszúság: 7,65 m

Szélesség: 2,90 m

Magasság: 2,35 m
Tömeg: 13,6 t

Páncélzat 7-9mm

Elsődleges fegyverzet: 14,5 mm-es KPV nehézgéppuska

Másodlagos fegyverzet: 7,62 mm-es PK géppuska

1595983887

Szegény Mikulás nem tudott mást tenni, minthogy megkérje a KFOR 12. kontingens Charlie műveleti századát, hogy tolják be a BTR-szánkót. A hősies katonák hajnal két órakor, mintegy kétszáz méteren keresztül, felváltva tolták a több mint tizenhárom tonnás szánkót, ami végül egy morajló hanggal beindult. A Mikulás folytatta Föld körüli útját, hogy még milliónyi gyermeknek és felnőttnek csaljon számtalan mosolyt az arcára. Itt a vége, fuss el véle…

1595983887


(Igaz történeten alapul…)