Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Milánó bombázása

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 15. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava második oldalán olvashatjuk, hogy a bolgárok huszonöt kilométerre vannak Valonától, és megszállták Elbasszánt és Fierit. „Az utóbbi napokban több magánjelentés érkezett a bolgárok Kelet- és Délkelet Albániában való előnyomulásáról. A hirek nem jelölték meg pontosan az előnyomulás útját, de sejteni lehetett, hogy az csak Elbasszán vagy Berat felé vezethet. A bolgár főhadiszállás most egyszeribe véget vet a találgatásnak, amennyiben hivatalosan jelenti, hogy a bolgár csapatok bevonultak Elbasszánba. Elbasszán bevételének híre már nem egyszer szerepelt a világsajtóban, de akkoriban mindig megcáfolták a téves magán jelentéseket. A bolgár főhadiszállás kommünikéje után most már nem lehet kétség, hogy az Albániában operáló bolgár csapatok benn vannak az ország szivében és olyan helyzetet foglalnak amelyből ugy Durazzó, mint Valona felé egyaránt veszedelmeztethetik az olasz-szerb-albán védelmet."

A lap beszámol arról is, hogy a németek sikereket értek el Champagneban. „A Champagneban St. Marie á Pytől délre az ellenség két ellentámadását könnyűszerrel visszavertük. Tahuretől északnyugatra rohammal elfoglaltuk a franciák állásának több mint 700 méternyi részét. 7 tisztet, több mint 300 főnyi legénységet elfogtunk, 3 géppuskát és 5 aknavetőt zsákmányoltunk. A kézigránát támadások Maison de Champagnetől keletre megszűntek. Lussetől délre (St. Dietől keletre) robbantásunkkal szétromboltuk az ellenség állásának egy részét."

1596008767

A Népszava ír Milánó bombázásáról is: „A monarchia röpülői eddig csak az olasz partvidék városait támadták. A minap azonban benyomultak Lombardiába és a képeiről, régiségeiről, valamint iparáról hires Milano városát szemelték ki támadásaik célpontjául. (…) Magánjelentések szerint a légi támadásnak 12 halottja és száznál jóval több sebesültje van. A támadás sikerét fokozza, hogy valamennyi röpülő sértetlenül tért vissza útjáról."

A Pesti Hírlap február 9-én megjelenő számában címlapon azt láthatjuk, hogy a „harctereken nincs nevezetesebb esemény".
A másnapi lapszámban az alábbit olvashatjuk: „Ferdinánd bolgár király a német főhadiszállásra érkezett. Ez a látogatás nem lehet pusztán udvariassági forma, amelynek csak Vilmos császár nisi látogatásának a viszonzása lenne a célja. (…)"

A Pesti Hírlap beszámol az orosz hadszíntérről is: „Az orosz hadszintérről a mai hivatalos jelentés a volhyniai és keletgaliciai front megélénkülését közli. Bizonyos ellentmondás mutatkozik azonban a mi hivatalos jelentésünk és a német legfőbb hadvezetőség jelentése között. A német jelentés szerint osztrák-magyar csapatok Linsingen hadcsoportjánál és Bothmer hadseregénél gyönge ellenséges osztagok támadását hiúsították meg, viszont a mi jelentésünk szerint az ellenséges felderítő osztagok, amelyek biztosító vonalaink ellen különböző pontokon és ismételten támadtak, néha egy zászlóalj létszámát is elérték s egy elsáncolt hadállásunk előtt például kétszáz orosz holttestet számolhattunk meg."

Szintén a hírlapban olvashatunk arról is, hogy német torpedónaszádok elsüllyesztettek egy angol cirkálót. „Az Északi tengeren az angol flottát és elsősorban az angol prestige-et hatalmas csapás érte. Hol a hires blokád, ha német hadihajók nemcsak a Keleti tengeren maradtak urak, hanem ki tudnak törni az Északi tengerre is! A német tengerészeti vezérkar jelentése szerint ugyanis német torpedónaszádok a február 11-ikére virradó éjszakán 120 tengeri mérföldre Anglia keleti partjától a Dogger Bankon (Dogger zátonyon) angol cirkáló flottára találtak, amely a német torpedónaszádok elől azonnal menekülni igyekezett. Az üldözést felvevő fürge torpedónaszádok azonban a cirkálók közül az Arabis nevü ujonan épült cirkálót elsüllyesztették, egy másik cirkálót pedig torpedólövéssel eltaláltak."

A másnapi lapszámban ugyancsak egy német tengerészeti sikerről olvashatunk. „A német tengerészeti vezérkar mai jelentése szerint egy német tengeralattjárónaszád a sziriai tengerparton Beiruttól délre megtorpedózta a 12.730 tonnás és 655 főnyi legénységgel bíró Suffren francia sorhajót, amely két perc alatt, így tehát valószínüleg egész személyzetével együtt elsüllyedt."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)