Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, ami üzemanyag – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. május 11. 14:23

A Magyar Honvédség szervezeteinek hajtó-, kenő- és karbantartó anyagokkal, üzemanyag-technikai eszközökkel, hűtőfolyadékkal történő ellátásáért az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnoksága a felelős. A zászlóaljszintű alakulat tevékenysége azonban ennél lényegesen szerteágazóbb. Az itt dolgozó szakemberek munkájának eredményeként például milliós összeget takarít meg évente a honvédelmi tárca.

1596031832
Az első honvédségi üzemanyagraktár 1954-ben, az Áruraktározási Hivataltól átvett, úgynevezett Kisnyíri olajraktár négyhektárnyi területén létesült a közigazgatásilag jelenleg Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Az MN 7828 fedőszámot viselő akkori 2. Üzemanyag Tároló 3400 köbméter hajtóanyag és 1600 köbméter kenőanyag befogadására volt alkalmas.

– Az elmúlt években, évtizedekben jelentős mértékű fejlesztések, korszerűsítések történtek alakulatunknál. Laktanyánk területe közel négyszeresére bővült, tárolókapacitásunk jelenlegi befogadóképességéről pedig legjobban talán egy személyautó volánja mögött ülve lehet képet alkotni. Harmincezer liter gázolajjal például egy középkategóriás gépkocsi vezetője akár nyolcszor is körbeautózhatná a Földet az Egyenlítő mentén, a mi tartályaink alján szétterülve viszont ennyi üzemanyag még jóval a műszereink mérési bizonytalanságának határértékén belül van. Ugyanakkor alaprendeltetésünkből adódó feladatkörünk is jelentősen bővült. A hagyományos értelemben vett raktározási tevékenységünkkel párhuzamosan ugyanis a bázisunkon történik a missziók üzemanyag szakterületre tervezett katonáinak felkészítése, az üzemanyagtöltő gépjárművezetők, a raktárkezelők, a laboránsok, az üzemanyag-raktárosok központi képzése, továbbképzése. Mi hajtottuk végre a V4 EU-harccsoport üzemanyagos katonáinak szakkiképzését, valamint a veszélyes árut szállító gépjárművezetők ADR-tanfolyamának a megszervezése is rendszeres feladatunk. Az alakulatoknál keletkezett veszélyes hulladékokat is a bázisunkon kell leadniuk az érintetteknek. A szilárd anyagokat (szűrőbetéteket, rongyokat, dobozokat, csomagolóanyagokat, illetve az ezekkel érintkezett használati tárgyakat) egy biztonságos depóban, a szennyezett üzemanyagot pedig tartályokban tároljuk.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelenő számában!)