Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden mozgásban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. augusztus 13. 17:09

Mint a repülőtereken általában, a pápain is a gépek látványa, a hajtóművek sivító vagy dörmögő hangjai vonják magukra leginkább a figyelmet. A háttérben azonban a logisztikai zászlóalj katonái sokat dolgoznak azon, hogy az üzemeltetés során mindenki és minden a helyén legyen.

202008_Magyar_Honvéd_borító

A katonai és a polgári repülés világa igencsak szabályozott folyamatok sokasága. Szinte nincs is olyan művelet, amit nem a pontosan meghatározott és kellőképpen begyakorolt módon kellene végrehajtani. Vegyünk például egy nagyon egyszerű teendőt: az üzemanyag töltését. Miként működik ez a hétköznapokban, az autónk vagy motorkerékpárunk esetén? Odahajtunk a töltőállomáshoz, majd megtankoljuk a járművünket.

Szigorú feltételek

Nos, Pápán ez a folyamat is kissé összetettebb. Mindenekelőtt nagyon szigorú ellenőrzésnek vetik alá az üzemanyag minőségét; ezt a feladatot a repülőtéren működő – ISO 9001 szabvány szerinti tanúsítással is rendelkező – üzemanyag-laboratórium végzi. Vezetője, Takácsné Horváth Hajnalka főtörzsőrmester elmondta: Pápára vasúti tartálykocsikban szállítják a kerozint, amelyet már a beérkezéskor megvizsgálnak, elkerülendő, hogy a repülőtér üzemanyag-tároló rendszerébe szennyezett üzemanyag kerülhessen. A következő ellenőrzésre immár a kiadást megelőzően kerül sor, hiszen a légi járművekhez induló tartályautók nem vihetnek magukkal rossz minőségű kerozint.

Az üzemanyaggal szemben támasztott minőségi követelmények szigorúak. A pápai labor átvételi vizsgálata után a szállítmányból vett minta a Pusztavacson működő központi laboratóriumba kerül teljes körű elemzésre. Az ott elvégzett további analizálások alapján dől el a szállítmány sorsa: átvehető, felhasználható minősítést kap a termék, avagy sem. Mint ahogy a főtörzsőrmester megjegyezte: minőséghibás kerozinnal viszonylag ritkán találkozik a pápai labor, de a figyelem egy pillanatra sem lankadhat, a tartályokba soha nem juthat szennyezett üzemanyag!

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 14-én megjelenő számában!