Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem

Szöveg: Kresz Fruzsina |  2019. február 23. 20:29

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem rendezvénysorozat keretein belül ez alkalommal Forgács Balázs tartott előadást a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban február 14-én.

1599199222
Forgács Balázs őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense a hadviseléssel kapcsolatos kérdések elméleti oldalát vizsgálja, csak a hadtudományra gyakorolt hatására vonatkozóan. Az irreguláris hadviselés legismertebb formái a terrorizmus és a gerilla-hadviselés, de napjainkban egyre kiemeltebb szerepet kapnak a félkatonai szervezetek, a magánhadseregek, illetve a bűnszervezetek is. Az irreguláris hadviselés a kis méretű kötelékek leleményes módon történő alkalmazásával nagyon sokat fejlődött az évszázadok folyamán, egyre hatékonyabban felvéve a harcot a hagyományos hadviselést folytató államhatalmi szervezetekkel szemben. Egyórás előadásában betekintést nyújtott ennek a hadviselési formának a kialakulásába, fejlődésébe, sikerének mibenlétébe, történetiségébe és tanulságaira hívta fel a figyelmet. Az előadása elején hangsúlyozta: „Meggyőződésem, hogy az irreguláris harc elméletével való foglalatoskodás azért nagyon fontos, mert enélkül nem érthetjük, hogy mi zajlik a világban és mi fog."

A szabadegyetem rendezvénysorozatot minden alkalommal nagy sikerrel rendezik meg. A hallgatók között szép számmal megtalálhatóak a fiatalabb korosztály képviselői is. Az előadó ekkor is igyekezett a témára vonatkozóan a közönségben még felmerülő összes kérdésre válaszolni.

1599199222
Fotók: a szerző felvételei