Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenre kiterjedő biztonsági tervek augusztus 20-ára

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. augusztus 10. 12:53

Egész nap, folyamatosan elemzi majd a friss információkat az Operatív Törzs, hogy a lehető legbiztonságosabban folyjanak le az augusztus 20-ai ünnepségek – hangzott el augusztus 10-én, szerdán, a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztatón, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában ismertette az augusztus 20-ai nemzeti ünnep programjainak biztonságos lebonyolítása érdekében meghozott intézkedéseket dr. Kádár Pál dandártábornok, az Operatív Törzs vezetője, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője, dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője, illetve Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs- és PR-igazgatója.

1596017780

Mint Kádár Pál dandártábornok elmondta, az Operatív Törzsben a Magyar Honvédség mellett az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Budapesti Közlekedési Központ képviselői kaptak helyet, de a programok rendezésében szerepet vállalt egyéb szervezetek – így például az esti tűzijátékot rendező pirotechnikai kft. – illetékeseit is bevonták. A törzs reggel 7 órakor kezdi meg működését, és egész nap, folyamatosan elemzi majd a helyzetet: adott esetben be is avatkozhatnak a programok menetébe azok átütemezésével vagy akár törlésével is, ha ezt látják szükségesnek.

A dandártábornok elmondta: a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti, ez az egyetlen olyan tényező, amelyre igazából csak felkészülni lehet, befolyásolni nem. A törzs mindenesetre minden szükséges előzetes lépést megtett, készen állnak a rendezvények kiürítési tervei. Amennyiben nem kívánt krízishelyzet adódna, a közönségnek csak a helyszíneken kihelyezett hangosbeszélők utasításait, illetve a kihelyezett, piktogramokkal ellátott táblákat kell követnie, és biztonsággal elhagyhatják majd a szóban forgó területeket.

1596017780

Ami a tűzijátékot illeti, a budai Várban külön vezetési pontot telepítenek annak biztosítására, ahonnan a teljes rendezvényhelyszín áttekinthető lesz, és szükség esetén az Operatív Törzs dönthet a tűzijáték felfüggesztéséről vagy akár a programból való törléséről. A nap legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja alatt egyébként idén is égve marad a közvilágítás. Kádár Pál felhívta a figyelmet: fontos, hogy a résztvevők hasonló esetben mindenképpen kövessék a biztonsági személyzet utasításait is.

1596017780

Bérczi László dandártábornok elmondta: egy ötéves kormányrendelet részletesen szabályozza a szabadtéri tömegrendezvények biztonságos lebonyolítását, így a szervezők a rendezvény ideje alatti biztonságra, valamint az onnan történő biztonságos hazajutásra is kiemelt figyelmet fordítanak. Az idei tűzijátékok engedélyeztetése megtörtént, a biztonságos lebonyolításhoz tizenhét kikötést fogalmaztak meg. A katasztrófavédelem egységei valamennyi kilövési pontnál, a rakpartokon és a Dunán is kint lesznek. A Gellért-hegy előáztatását szükség esetén már augusztus 20-án reggel megkezdik a tűzoltók.

1596017781

Lakatos Tibor rendőr ezredes a kiemelt rendőri jelenlét fontosságát hangsúlyozta. Mint rámutatott, nemcsak a rendezvényhelyszíneken, hanem az odavezető utakon is lesznek rendőrök, és az ünnepi rendezvények miatt országszerte várhatók lezárások, rendőri ellenőrzések. Ezekről részletes információkat tesznek majd közzé a rendőrség honlapján. Újságírói kérdésre elmondta: eddig semmiféle információ nem jutott a
hatóságok tudomására azt illetően, hogy bárkik is terrorakciókkal
kívánnák megzavarni az augusztus 20-ai rendezvényeket, így a rendőrség a
normál közbiztonsági helyzet fenntartására készül. Ha ugyanakkor új
információt kapnának, ennek megfelelően tudják majd alakítani a
biztonsági stratégiát, a biztonsági terveket és a rendőri létszámot.

1596017781

Győrfi Pál elmondta: összesen harminchat mentőegység felel majd az állami ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításáért, továbbá a különböző rendezvényhelyszíneken gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek. Emellett elkészült az ilyenkor hagyományos mentési terv is: ennek alapján nyolc rohamkocsi, tizenegy esetkocsi, illetve tizenöt mentőgépkocsi és két tömeges baleseti egység áll majd készenlétben kifejezetten a tűzijáték egészségbiztosítási feladatainak ellátására, természetesen nem a fővárosi alapellátás rovására, hanem pluszban.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Címkékünnepség