Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minőségbiztosítási és szabványügyi nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten

Szöveg: Hegedüs Anita |  2018. október 11. 10:45

Idén Magyarországon, Budapesten, a Hotel Hadikban rendezték meg a Q4&TRISTAND elnevezésű nemzetközi konferenciát október 9-10-én. A visegrádi négyek  – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – részvételével zajló szakmai ülésen a minőségbiztosítási, illetve a NATO-szabványosítási ügyek aktuális kérdéseivel foglalkoztak.

1599194561
A találkozót minden évben valamelyik V4 országban rendezik meg. A szervezéssel kapcsolatos feladatokat idén az MH Logisztikai Központ (MH LK), Technológiai Igazgatóság, Kutatás-fejlesztési, Tudományos és Szabványosítási Osztálya, valamint az Átvételi Osztálya látta el. Dr. Hajdú Ferenc ezredes, az MH LK megbízott technológiai igazgatója felelt a rendezvény szakmai és logisztikai tervezéséért, koordinálásáért.

A sikeresen előkészített konferenciára a cseh, a lengyel és a szlovák védelmi minisztérium katonai szabványosításért és kormányzati minőségbiztosításért felelős szervezetek vezetői érkeztek. Emellett a Magyar Honvédség állományából az MH Logisztikai Központ, Technológiai Igazgatóság, illetve az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztály (MH HFKP DSZO) szakértői képviseltették magukat.

1599194562
A Q4&TRISTAND konferencia legfőbb célja a szakmai és személyes kapcsolatok, valamint a téma iránti elkötelezettség megerősítése a minőség- és szabványügyi együttműködések területén. Ezenkívül kiváló lehetőséget biztosít a V4 partnerországok közötti szakmai párbeszédre, tapasztalatcserére – egyfajta szakmai továbbképzés is -, amely előremozdítja a közös szakmai tevékenységet.

1599194562
A szakmai ülést dr. Hajú Ferenc ezredes nyitotta meg. Az első napon a minőségügy volt napirenden: a minőségbiztosítás hazai szervezetrendszeréről, aktuális kérdéseiről és jövőbeli tendenciáiról tárgyaltak, melyet az MH LK Átvételi Osztálya vezetett le. A folytatásban a NATO-szabványosítás hazai koordinálásában részt vevő szervezeteket mutatták be. Itt jelent meg az MH HFKP Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztály fontos szerepe, mivel ők irányítják a NATO-szabványosítást (műveleti és anyagi) a Magyar Honvédségben. Az MH LK Kutatás-fejlesztési, Tudományos és Szabványosítási Osztálya pedig koordinálja az anyagi szabványosítást, szoros együttműködésben az MH HFKP DSZO-val.

A jövőben a szakmai együttműködés az idei Q4&TRISTAND konferenciának köszönhetően még hatékonyabban folytatódhat tovább. Legközelebb Szlovákiában találkoznak a V4 partnerországok.

1599194562
Fotó: Szilágyi István hadnagy