Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mire számítunk Varsóban?

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. február 25. 21:28

„Budapesti biztonsági konferencia: Mire számítunk Varsóban? A NATO feladati és kihívásai” címmel tartottak konferenciát a fővárosban február 25-én, csütörtökön. A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, illetve Siklósi Péter, a tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára is.

1596009366

A július 8−9-én Varsóban megrendezendő NATO-csúcstalálkozóra készülve − Az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány támogatásával − rendeztek biztonságpolitikai konferenciát Budapesten az észak-atlanti szövetség feladatairól és kihívásairól, mivel a két évvel ezelőtti NATO-csúcs óta új kihívások elé került Európa, aminek következtében további együttműködési területeket kell nyitni és más területeket felülvizsgálni.

A konferencia elsősorban Közép-Európa és a NATO kül- és biztonságpolitikai szakértőinek, valamint politikusainak jelentett fórumot a véleménycserére.
A résztvevők három kérdéskörben − az európai migráció hosszú távú kezelésében, a NATO és Oroszország jelenlegi viszonyában, valamint a biztonságpolitikai és katonai együttműködési stratégiák újragondolásában − fejthették ki véleményüket.

1596009366

A konferencia harmadik, a közös védelempolitikáról szóló részének, „A varsói csúcstalálkozó magyar szemmel" című vitaindító előadását Vargha Tamás tartotta. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: Magyarország üdvözli azt a tényt, hogy a migráció a NATO-ban is fontos kérdéssé vált, hiszen a jelenlegi példátlan migrációs hullám nem csupán humanitárius kérdés, hanem egész Európát érintő komoly biztonsági kihívás. A párizsi terrortámadások és a különböző európai városokban történt erőszakos cselekmények szomorú bizonyítékok arra, hogy milyen valódi veszélyeket rejt a migránsok ellenőrizetlen, tömeges beáramlása Európába − hangsúlyozta Vargha Tamás.

Az előadás után Wojciech Lorenz, a Lengyel Külügyi Intézet vezető munkatársa, Jiří Schneider, a prágai Aspen Intézet ügyvezető igazgatója, Marian Majer, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatója, és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára beszélgettek a kialakult problémákról és fejtették ki véleményüket a lehetséges megoldásokról.

1596009367

Fotó: a szerző felvételei