Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozódik a migrációs nyomás Magyarországon

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. február 25. 22:04

Megint fokozódik a migrációs nyomás Európában, így Magyarországon is, és számítani kell arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon, Románia, de akár Ukrajna felől is jöhetnek – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök február 25-én, csütörtökön, a Debreceni Egyetemen tartott előadásában.

1596009367

A vezérezredes „A Magyar Honvédség tapasztalatai a tömeges menekülthullám kezelése kapcsán" című előadásában felidézte, hogy a honvédség tavaly júliusban kapta meg az ideiglenes biztonsági határzár tervezésére és megépítésére vonatkozó feladatot, és szeptember közepére elkészült a magyar-szerb zöldhatárt lezáró, 170 kilométer hosszú kerítés. Ezt követően – a migrációs útvonalak áthelyeződése miatt – indultak el a magyar-horvát határszakaszon a munkálatok, amelyek október 17-én fejeződtek be.

1596009368

A határzárak elkészülte után szinte nullára esett vissza a zöldhatáron érkező menekültek száma, míg előtte tízezrek jutottak át. Ebben a munkában több mint hétezer katona és polgári dolgozó vett részt, és jelenleg is megerősített létszámmal végzik a déli határ mentén a különböző felderítési és járőrözési feladatokat. Mindezek mellett, több ezer katona készenlétben áll a biztonsági határzár megerősítésére, vagy újabb határszakaszokon történő kiépítésére – tette hozzá.

1596009368

Benkő Tibor felhívta a figyelmet, hogy megint egyre több migráns érkezik, van olyan nap, hogy a 200 főt is eléri az illegálisan Magyarországra érkezők száma. Szerinte ez a szám a jövőben nem csökken majd, a nyomás csak fokozódni fog. A migránsok pedig folyamatosan keresik az újabb és újabb útvonalakat, így számítani kell arra, hogy Románia, sőt akár Ukrajna felől is próbálkozhatnak. „Tehát a Fekete-tenger keleti partvidékét, és ha ezt az utat választják, akkor további előkészületekre van szükség" – mondta.

1596009368

A vezérezredes szerint a jövőben jobban kellene támaszkodni a katonák missziókban, vagyis külföldön szerzett tapasztalataira a migránsáradat kezelésében. Jelenleg a Magyar Honvédség több mint 850 katonája szolgál a világ három kontinensének 13 országában valamilyen kiküldetésben. Magának a problémának a megoldása ugyanakkor csak a válsággócokban elképzelhető, ahonnan a menekültek érkeznek – mondta, hozzátéve, hogy ebben nagy hangsúlyt kell kapjon az Iszlám Állam legyőzése. „Az Iszlám Állam ténykedése nem csak kihívást, nem csak kockázatot, de fenyegetést is jelent a világnak" – vélte Benkő Tibor.

1596009368

A menekültek kérdése nem új, hiszen már évek óta napirenden van az Európai Unióban a Földközi-tenger kapcsán, és mostanában a NATO is elkezdett foglalkozni vele, figyelmét az Égei-tengerre összpontosítva. A vezérezredes szerint mindkét „műveleti területen" a lényeg az embercsempész-hálózatok felszámolásán van, ugyanis azt rossz taktikának nevezte, ha az európai országok továbbra is beengedik a migránsokat.

1596009369

Fotó: Rácz Tünde