Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióba indulnak

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Tóth László |  2020. február 18. 17:57

„Fegyelmezetten, magyar katonához méltón hajtsák végre külszolgálatuk ideje alatt a feladatukat, majd épségben térjenek haza családtagjaikhoz!” – köszönt el az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) tizedik váltásának tagjaitól február 18-án Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

1596076250

Az MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK) első váltása 2015 augusztusában kezdte meg feladatát Irakban. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár úttörőnek számít a misszióval kapcsolatban, hiszen már az első alegység tagjait is az alakulat katonái alkották. A kontingens feladata a nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatok, valamint törzs- és biztosító beosztások ellátása.

A kibocsátó ünnepségen közel kétszáz olyan katona sorakozott fel a debreceni laktanya alakuló terén, aki az IKBK misszióba, a Magyar Honvédség Iraki Kiképzésbiztosító Kontingensébe indul. „Önök a Magyar Honvédséget képviselik minden egyes beosztásban és feladatrendszerben. Ez azt jelenti, hogy külföldi missziójuk során fegyelmezetten és magas színvonalon kell a feladataikat végrehajtaniuk" – köszönt el az Irakba induló magyar misszió tagjaitól Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. „Adják át családtagjaiknak a legnagyobb tisztelettel az üdvözletemet, hiszen nehéz itthon maradni, várni a férjet, a feleséget és gondoskodni a gyermekekről. Ezért nagy tisztelet jár mindenkinek, aki itthonról támogatja azt, aki családjától távol szolgálja a hazáját" – hangsúlyozta beszédében a debreceni lövészdandár parancsnoka.

1596076251

Az MH IBK-10 kibocsátó ünnepségen Dudás Ferenc százados, az MH IKBK református tábori lelkésze áldotta meg a misszió tagjait. A tizedik váltás – amely tervezetten az év első negyedében utazik ki a műveleti területre – parancsnoka Orosz Antal őrnagy lesz. A kontingens tervezetten hat hónapig lát majd el szolgálatot a műveleti területen. Az alegység állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják, de más katonai szervezetektől is indulnak külszolgálatra olyanok, akik különböző szakbeosztásokat töltenek majd be iraki missziójuk során.

1596076250