Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Most te vagy a váltásparancsnok!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 28. 7:28

Így van ez szimulált éles helyzetben: a készenléti szolgálatot adó váltás parancsnokát hirtelen fizikai rosszullét fogja el, és valakinek gyakorlatilag abban a másodpercben át kell vennie a feladatkörét, mert a küldetés − azaz a légtér szuverenitásának védelme − mindig elsődleges fontosságú. „Mission first, always” – mondanák a NATO-ban, és mondják bizony a Sziklában is.

2005. és 2008. után ismét NATO harcászati ellenőrzésre készül az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK), valamint az MH 54. Veszprém Radarezred. Az évek óta tartó gyakorlatokat és előkészületeket, április 16−17-én a Pásztázott Légtér 2014 elnevezésű gyakorlattal koronázták meg, ami másfél hónappal a szövetségi ellenőrzés előtt afféle utolsó, rendkívül komplex tesztnek számított. Mindenki a rendszerben kijelölt helyén és az előírt felszerelésben várta, mit is hoz az élet – illetve a tökéletes szimulációs környezet.

1595970968
Épp a gyakorlat kellős közepébe csöppentünk bele…

Az ilyen napokon a Jókai utcában lakókat rendszerint értesítik, hogy az amúgy kívülről csendes Szikla környékén most bizony hanghatások várhatóak – amit megerősítenek többek között már a falakon belül felállított géppuskafészkek is. Beljebb, a védett objektum bejáratánál a Szikla biztosításáért – és nem mellesleg teljes logisztikai ellátásáért is − felelős MH 54. Veszprém Radarezred katonáiból álló őrség lankadatlan éberséggel figyel minden mozgást. Még akár az újságíró feltűnése is részét képezheti a gyakorlatnak, mit lehet ezt tudni, ugyebár…

Az ellenőrök meg amolyan „Nagy Testvér"-ként az ő tevékenységüket figyelik, és persze jegyeznek minden apróságot. Látszólag ártalmatlan katona bukkan fel most az egyik folyosóról, aki aztán a megfelelő papírok hiányában nem egészen fél perc alatt a földre kerül. Mivel nem működik együtt a biztonságiakkal, sőt fegyvert is találnak nála, hamarosan szakszerűen kivezetik az előtérből. Valóban a két alakulat közös gyakorlata ez, hiszen a május végén érkező NATO-ellenőrök a konkrét hadműveleteken kívül az erők védelmének működését és a logisztikát is apró elemeire bontva veszik majd górcső alá.

1595970968
Minden mozdulatnak jelentősége lehet

Triplázásra készülnek

Amíg átjutunk a külső biztonsági rendszeren, és a neonfény megvilágította folyósokon el nem érünk a Szikla szívébe, azaz a légi irányító központba, addig az MH LVIK parancsnoka, Szűcs József ezredes a sápadt fénynél jóval világosabban elmeséli nekünk mindazt, amit erről a nagyszabású és kulcsfontosságú képesség-ellenőrzésről tudnunk kell.

Bevezetésként elmondja, hogy amióta a NATO integrált légvédelmi rendszere kialakult, azóta a szövetség minden, a rendszerben működő erőt és eszközt időről időre ellenőriz. Mégpedig azért, hogy megbizonyosodjon arról: egy-egy adott katonai szervezetnél valóban megvannak-e a papíron létező képességek és eszközök. Ez kétféle módon történhet: éles műveletek keretében vagy harcászati ellenőrzés (TACEVAL) során.

„2005-ben és 2008-ban az itt szolgálatot teljesítő állomány sikeresen hajtotta végre ezeket az ellenőrzéseket. A legutolsó „mission capable" (azaz feladatképes) minősítés óta eltelt néhány év, azóta pedig szervezeti változáson és technikai modernizáción is átestünk. A központ megalakulásakor több stratégiai cél is megfogalmazódott. Ebből az egyik az volt, hogy mire a NATO új vezetési rendszerének bevezetése már Veszprémben is konkrét feladatokat jelent, addigra képesek legyünk végrehajtani ezt a harcászati ellenőrzést" – részletezi az alapokat az ezredes.

Az LVIK-nél természetesen az egyéni és a rendszerszintű felkészítésekkel már jó ideje gyakorolnak erre a nagyon komoly, nemzetközi szintű megmérettetésre. A legnagyobb kihívást − mint megtudjuk − az jelentette, hogy a napi munka, az éves kiképzési rendezvények és programok mellett miként lehet a rendelkezésre álló időbe beilleszteni a harcászati ellenőrzésre való felkészülést.

1595970969
Az állomány már két éve készül a NATO-ellenőrzésre

„A NATO ellenőrző csoportja már járt előzetesen nálunk, tehát a májusi forgatókönyvet nagyjából ismerjük – persze a bekövetkező konkrét incidenseket nem, ezek az utolsó pillanatig titokban maradnak számunkra. Merthogy akkor bárkivel, bármikor, bármi megtörténhet – ez alól pedig még a parancsnok sem kivétel. A „Pásztázott Légtér 2014" gyakorlatot már teljes egészében úgy építettük fel, ahogyan a szövetség illetékesei előre jelezték a májusi ellenőrzés lefolyásának rendjét" – folytatja gyors léptekkel Szűcs József ezredes.

De miért is olyan lényeges ez a „mission capable" minősítés?


A minőség védjegye

Több szempontból is. Kezdjük azzal, hogy amikor egy szövetségi művelethez a különböző nemzetek felajánlott erőit vizsgálják, általában az első kérdés úgy hangzik: mikor vett részt az adott (al)egység harcászati ellenőrzésen, és milyen eredményt ért el? A legmagasabb szintű, „feladatképes" minősítés tehát a NATO-ban a minőség védjegyének számít.

„Másfelől ez a minősítés határozza meg – eredménytől függően − a következő három-öt évre az egész központ tudásszintjét. Ha ugyanis „mission capable" értékelést kapunk, akkor a következő ellenőrzésre öt évnél hamarabb nem kerül sor. Ha alacsonyabb fokozatú lesz a minősítés, akkor pedig két-három év múlva jön a következő felmérés. De mi ragaszkodunk a hagyományainkhoz… A veszprémi légi irányító központnak egyébként jó híre van a szövetségen belül: gyakran más ellenőrzések kapcsán is megkeresnek minket" – büszkélkedik a parancsnok.

Miközben a folyósokon haladva az őrt álló katonák mellett egyre közelebb érünk végső célunkhoz, Lampert József alezredes, az MH LVIK szimulációs és gyakoroltató központjának parancsnoka is bekapcsolódik a beszélgetésbe. Szerinte kicsit misztikusan hangzik ez a „NATO-ellenőrzés" kifejezés, és tulajdonképpen a fentiek mellett egyáltalán nem az a legfontosabb cél, hogy a központ kapjon egy bekeretezett dokumentumot, amire rá van írva, hogy „mission capable".

1595970969
A vonal másik végéről jövő információ ezúttal nem valóságos – de teljesen úgy kell kezelni, mintha az lenne

„Messzebbre kell néznünk a nemzeti kereteknél. Ha ugyanis bármi történne a közelünkben − beszéljünk akárcsak mondjuk instabil regionális helyzetről − magas szintű NATO-parancsnokságok bizonyos erőket, a minősítésünktől és képességeinktől függően, hozzárendelhetnek akár a Sziklához is. Sőt, az is előfordulhat, hogy az állomány kiválasztott tagjainak egyeztetés alapján, záros határidőn belül, bizonyos műveletekben akár külföldön kell szolgálatot teljesíteniük" – fogalmaz az alezredes, miközben utat engedünk két vegyivédelmi ruhába öltözött légiirányítónak, akik gázálarccal és sisakkal a kezükben haladnak át gyorsan közöttünk. Javában zajlik ugyanis a gyakorlat, és a szimulált helyzetben −mint fentebb írtuk − bármikor, bárkivel, bármi megtörténhet…

Tanulni is csak itt lehet

A hadműveleti központ ajtaján kis ezüstszínű cápa fogadja az elé érkezőket – merthogy a veszprémi Sziklának ez – Silver Shark  − a nemzetközi hívójele. Feltárul az ajtó, és egészen más kép fogad minket, mint mondjuk egy „átlagos" munkanapon. (Persze, mi átlagos egy ilyen védett objektumban…)

Először is a teljes állomány vegyivédelmi ruházatban ül szolgálati helyén, a hatalmas kivetítők alatti szekrénysor tetején pedig katonás rendben csordultig telt málhazsákok sorakoznak. A táblákon számunkra megfejthetetlen betű- és számsorok – és általában mindenfelé adatok és információk halmaza. Néhány perc múlva a váltásparancsnok rosszullétet szimulál, az egészségügyi személyzet megérkezik, kikérdezi, majd elkíséri a gyengélkedőre. Még ki sem lépett az ajtón, valaki máris átvette a beosztását – rezzenéstelen arccal, mintha csak valamiféle rutinfeladatra kapott volna parancsot.

1595970969
Ha valaki kiesik a rendszerből, a feladatkörét azonnal át kell vennie valakinek

„Most te vagy a váltásparancsnok!" – hangzik el, és a munka zökkenőmentesen zajlik is tovább.

Pedig az itt dolgozó személyi állomány a rendkívül szakmaspecifikus tudást sehol máshol nem szerezheti meg, csakis itt lenn a Sziklában. Nincs hazai iskola, sem tanfolyam. Mire például valaki beülhet a váltásparancsnok mindenkori helyére, körülbelül tíz évet kell szolgálnia – feltéve, hogy eleve megvan benne a rendkívül felelősségteljes feladat ellátásához szükséges alapképesség, és a személyisége is megfelelő a fejlődéshez.

„A kiáramlás miatt a rendszert elhagyó kollégáink értékes tapasztalatokat is visznek magukkal, és ezt nem könnyű pótolni. Az újoncok mellett mindig ott ül néhány tapasztaltabb kolléga; ezt az állományarányt kell folyamatosan fenntartanunk. Nálunk az egyéni képességek terén is a homogenitásra kell törekedni. Az egész rendszer csak akkor tud működni, ha mindenki pontosan teszi a saját dolgát; tehát a részegységek optimuma adja az egész rendszer maximális hatásfokú működését. És persze a sikeres ellenőrzést is…" – láttatja Szűcs József ezredes azt, hogy miért van személyi kérdések terén is különleges helyzetben a Magyar Honvédség egyik legfiatalabb alakulata, és hogyan függ ez össze a NATO-ellenőrzéssel.

Tökéletes illúzió

Megszólal a hangosbemondó, és mire felfoghatnánk pontosan, mit is közölnek az állománnyal, a katonák máris villámsebességgel veszik fel a gázálarcot és a kesztyűket. Most épp vegyi támadás történt… tehát például a vadászirányítók ilyen öltözékben irányítják tovább a monitoraikon mozgó kis pontokat. Különös, hogy ha szigorúan a terem munkakörnyezetét nézzük, akkor szimuláció és éles műveletek között bizony nincs különbség.

1595970969
A monitoron a szimulált légi helyzet is teljesen valóságosnak tűnik

„A monitorokon minden egyforma. A szimuláció persze sosem lesz valóság – de az állomány természetesen valós helyzetekben is dolgozik. Mi már adtunk készenléti szolgálatot a szerb válság idején is, akkor viszont a kijelzőkön látott légi célok valóban fenn voltak az égen… Érdekes még az is, hogy a régebb óta itt szolgálók valós helyzetekben sokkal egyenletesebben, még magasabb szinten teljesítenek, mint szimuláció során. De az illúzió tökéletes" – véli Lampert József alezredes, az „illuzionisták" vezetője.

A Szikla szimulációs képessége olyan fejlett, hogy egyetlen repülőgép felszállása nélkül akár több száz katonai gép részvételével zajló légi háborút is tudnak imitálni. Természetesen a harcászati ellenőrzésre történő felkészülést jóval rövidebb, alapszintű, egymásra épülő, két-három órás szimulációkkal kezdték. Hogy konkrétumokat is említsünk: az ilyen szimulált incidensek között – a korábban látottak mellett − előfordulhat például bajba jutott légijármű bejelentkezése, légteret sértő légijármű feltűnése és számtalan technikai meghibásodás is… a variációk száma végtelen.

1595970970
“Mission first, always!"

A váltásnak óránként két-három ilyen incidenst kell majd tudnia kezelnie – most és május végén egyaránt.

Akkor majd a NATO-ellenőrök saját szabálykönyvük alapján minden ellenőrzött részterületen megvizsgálják egyrészt a rendelkezésre álló erőforrásokat és készleteket; nem szólva persze az egyéni teljesítményekről. Lényeges, hogy mindig azt figyelik, hogy az adott cselekvés milyen hatással van a rendszer egészére.

„Előfordulhatnak olyan hibák, amelyek az egész művelet sikerére nincsenek hatással. De történhetnek persze nagyobb kihatású baklövések is, amelyek már a végső eredményt is befolyásolhatják… de persze ez csak szimuláció!" – tesz pontot a beszélgetés végére az MH LVIK parancsnoka, majd utat enged a sietve a központba érkező egészségügyi személyzetnek. Éppen „szívrohamot kapott" a légihelyzetkép-előállító csoport parancsnoka… ám ugye, tudják, mi történt aztán…? „Most te vagy a csoportparancsnok!"

Mert: mission first, always…

Fotó: a szerző felvételei