Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mozdulatlan lábak” bajnoksága Balatonakarattyán

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. szeptember 11. 19:45

Minden évben összegyűlnek a Balaton partján a Veszprémi Honvéd Sportegyesület meghívására egy különleges sport, a pétanque szerelmesei, hogy megmérkőzzenek a Honvéd Üdülő Kupáért. Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban negyedik alkalommal megrendezett versenyen negyven felnőtt- és négy ificsapat indult.

1596019567

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a francia pieds tanqués szavak, azaz „mozdulatlan lábak" összevonásából származik. A játéknak sok helyi változata volt. A hagyomány szerint provence-i La Ciotat-ban történt, hogy Jules le Noir-nak, az egyik játékosnak megbénultak a lábai, ezért nem tudta messzebbre dobni a golyót 10 méternél. Környezetében a játéknak egy olyan változata alakult ki, amelyben 50 centiméter átmérőjű körből kellett 6-10 méterre dobni a golyókat. Az első petanque versenyt La Ciotat-ban Ernest Petiot szervezte 1910-ben. 1945. január 16-án alakult meg a Francia Pétanque Szövetség. Magyarországon csak évtizedek múlva vált népszerűvé, a Magyar Pétanque Szövetség 1989-ben alakult meg.

1596019567

Drienyovszki János nyugállományú alezredes, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület (VHSE) pétanque szakosztályának elnöke egy franciaországi szolgálati útján ismerte meg ezt a különleges játékot, s azonnal elnyerte a tetszését. Vásárolt egy pétanque-készletet, és előbb családi körben, majd a munkahelyi rendezvények alkalmával is elő-előkerültek a fémgolyók, illetve az „Öcsi". 2007-ben megalakult a VHSE-n belül a szakosztály, melynek ifjúsági válogatottja már az élvonalban versenyez a különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken. Az elnök kiemelte: bár első látásra talán nem tűnik nehéznek, komoly edzések szükségesek ahhoz, hogy valaki eredményes legyen ebben a sportban. A fiataloknak kifejezetten hasznos, mivel csapatjáték és kint vannak a szabadban, de taktikai érzéket, koncentrációt és mentális felkészültséget is igényel, így ezeket fejleszti. Heti három alkalommal járnak edzésekre, ahol a csapaton belüli szerepeket erősítik szituációk gyakorlásával, hogy mindenféle terepen megállják a helyüket. Szükség is van erre, hiszen épp egy monacói Európa bajnokságra készülnek.

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban megrendezett versenyen idén negyven felnőtt és négy ifi csapat indult, így közel száz versenyző mérkőzött meg a „Honvéd Üdülő Kupáért".

1596019568

Fotó: a szerző felvételei