Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas évkezdés Szolnokon

Szöveg: honvedelem.hu / MH SZHB |  2016. február 3. 11:41

Mozgalmas volt az évkezdés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Január 8-án Hanzély Pál főhadnagyra és önfeláldozó tettére emlékeztek a katonák, valamint a civilek. Nyolcvankilenc esztendővel ezelőtt a bátor katonatiszt egy kubikgödör jegén korcsolyázó fiatal pár segélykiáltásaira figyelt fel, akik alatt beszakadt a vékony, alig 2-3 centiméteres jég. Segítségükre sietett, s bár a többiek megmenekültek, ő maga, mivel összeakadtak korcsolyái, már nem jutott ki a jeges vízből. A tragikusan korán elhunyt főhadnagy emlékét máig őrzi Szolnok városa, a szomorú esemény évfordulóján minden évben megkoszorúzzák emléktábláját.

1596008141

A doni, voronyezsi csatákban elesett, a fogságban meghalt és fagyhalált szenvedett magyar hősök emléke előtt a város, Szolnok helyőrség és a Szent László Hadosztály Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében koszorúzási ünnepségen tisztelegtek. A rendezvényen Papp István főhadnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézet tanársegédje tartott megemlékező beszédet.

1596008141

A hónap közepén az Afganisztánba, az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission, RSM) egyéni tanácsadó beosztásaiba induló szolnoki katonákat búcsúztatták el a helikopterbázison. A misszióba indulóktól Lamos Imre dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszönt el. 

1596008141

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett állománygyűlésen Veréb Nándor honvéd tisztjelölt szavalatával és Kiss Róbert ezredes ünnepi beszédével emlékeztek meg az alakulat katonái a Himnusz születéséről. A központi ünnepségen elismerésben részesülőket az alakulat parancsnoka köszöntötte. 

1596008142

A nyolc éve, helikopter-balesetben elhunyt Lükő Zsoltra emlékeztek a hónap végén az alakulat katonái. Mint minden esztendőben, idén is megrendezték a hagyományos kispályás labdarúgótornát, emellett pedig megkoszorúzták a Repülők Emlékparkjában található emlékkövet is.

1596008142