Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgósítás

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 27. 17:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A mai napon a monarchia részleges mozgósítást rendelt el, a nagy jelentőségű eseményt zöld és piros plakátokon tudatták az ország népével. A Pesti Naplóból kiderül, hogy Budapesten és vidéken folytatódtak a háborús tüntetések. József főherceg beszédet intézett a néphez. Putnik vajdát, a szerb vezérkar főnökét délután szabadon bocsátotta a katonai hatóság. A monarchia és Szerbia között megszakadt a diplomáciai viszony. „Belgrád népe pánikban, hiszen a háború kitörésének pillanatában került nyilvánosságra minden pont, amelyet a monarkia követelt, de Belgrád végül megtagadott. A belgrádi magyarok hazamenekültek volna, de már lezárták a határokat."

Első alkalommal jelenik meg hétfői napon is a Népszava. Számot adnak a részleges mozgósításokról a monarchián belül és Szerbiában is.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976077
Címkéklapszemle