Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt és hagyomány, amit a 32-esek visznek tovább

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. október 29. 19:47

„Íme egy szobor, mely nemcsak méltóságában, de valós életnagyságban jeleníti meg a csupa nagybetűvel írt KATONÁT, aki egy személyben állít emléket egy magyar ezrednek!” – mondta Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes a 32-es Mária Terézia Budapesti Háziezred emlékművénél tartott megemlékezésen, október 26-án.

1595943912

A rendezvényen – amit a 32. Mária Terézia gyalogezred megalakításának 271. évfordulója alkalmából tartottak – Ádám Barnabás ezredes hangsúlyozta: „Ma Budapest háziezredének 1741. október 30-ai megalapítására emlékezünk. Egy olyan dicsőséges múltra visszatekintő alakulatra, melynek történetét a harcban tanúsított vitézség vérbe mártott tollával írták, s melynek hagyományait az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár állományában mi, jelenkori 32-esek visszük tovább, folytatva elődeink szellemiségének megőrzését és annak továbbadását."

A 32-es gyalogezred megalakulásának, megszűnésének, majd újjászervezésének történetét is megismerhették a rendezvény résztvevői, valamint Balogh László nyugállományú ezredes köszöntésére is sor került, akinek parancsnoksága ideje alatt, 1984-ben a Budapest Őr- és Díszezred ismét visszakapta a 32-es számot.

Az ünnepségen Rácz István főhadnagy, tábori lelkész áldást adott, majd az emlékműnél a tisztelet és megemlékezés jeleként koszorúkat helyeztek el.

1595943912

Fotók: A szerző felvételei