Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt, jelen és jövő

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. május 17. 8:31

A Fehérvári Tiszti Kaszinó meghívására egy kötetlen beszélgetésre „hazatért” Székesfehérvárra Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 16-án.

1595954183

A székesfehérvári Helységtörténeti Emlékgyűjtemény épületében havonta összeülnek a fehérvári egyenruhás szervezetek tisztjei egy kis baráti eszmecserére. A május 16-i estén a honvédelmi tárca parlamenti államtitkárának vitaindító gondolatai a honvédség és a társadalom kapcsolatának múltját, jelenét és jövőjét vázolták, hiszen ezen a területen hosszú évek óta aktív közszereplője a városnak.

Természetesen a sok felidézett régi történet mellet szó volt a jelen problémáiról és tennivalóiról is. Vargha Tamás beszámolt egy olyan kezdeményezésről is, amely tovább erősítheti a civil társadalom és a katonák közötti társadalmi összetartozást. Az angol hadigondozottakat és hadiárvákat támogató hagyományt itthon meghonosítva, május 21-23. között Székesfehérvár belvárosának forgalmasabb pontjain és a pákozdi Katonai Emlékpark rendezvényein gyűjtéseket rendeznek, ahol az adományukért cserébe papírszalvétából hajtogatott pünkösdi rózsát kapnak köszönetül az adományozók. Majd ezeket a színes virágokat – amelyeket székesfehérvári iskolások hajtogattak erre az alkalomra – mindenki elhelyezheti a Hősök terei katonai emlékszobornál azoknak a katonáknak emlékére, akik a haza védelméért áldozták életüket.