Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A műholdak ellen irányulhat a kínai rakétakísérlet?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 17. 7:42

Az amerikai védelmi minisztérium úgy véli, hogy a hétfőn felbocsátott kínai űrrakéta egy új, műholdak megsemmisítésére is képes eszköz első tesztje volt.

A Pentagon szóvivője, Monica Matoush május 15-én, szerdán este elmondta, hogy a rakétakísérlet során semmilyen tárgyat nem állítottak Föld körüli pályára. „Nyomon követtük az űrrakétát, de az semmilyen objektumot nem állított pályára, és a rakétával kapcsolatban semmilyen objektum nem maradt az űrben" – közölte Matoush.

A rakéta mintegy 10 ezer kilométeres magasságba emelkedett a Földtől, ilyenre 1976 óta nem volt példa – mutatott rá Jonathan McDowell harvardi asztrofizikus. McDowell hozzátette: eddig csak az Egyesült Államoknak sikerült 10 ezer kilométeres magasságba rakétát juttatnia, a korábbi kínai kísérletek megrekedtek 2000 kilométer környékén.

Egy neve elhallgatását kérő Pentagon-tisztviselő a brit hírügynökségnek azt mondta: amerikai hírszerzési adatok tanúsága szerint a kínai rakéta a jövőben műholdak megsemmisítésére szolgáló rakományt szállíthat a világűrbe. „Ez volt (a kínaiak) első kísérlete földről indított olyan rakétával, amelyet Föld körüli pályán keringő műholdak elfogására terveztek" – jelentette ki a védelmi tisztviselő.

Pekingi közlés szerint a rakétát a nyugat-kínai Hszicsang űrközpontból bocsátották fel, és a Föld magnetoszférájának tanulmányozására szolgáló tudományos felszerelést szállított az űrbe.

Hong Lei, a kínai külügyminisztérium szóvivője a teszt békés jellegét hangsúlyozta, és aláhúzta, hogy Kína ellenzi a fegyverkezési verseny kiterjesztését a világűrre.