Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múltidézés katonai hagyományőrzőkkel

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2017. szeptember 17. 20:42

A katonai hagyományőrzés célja nemcsak a háborúk, csaták és a hadra kelt sereg tevékenységének bemutatása, újrajátszása, hanem ugyanilyen fontos a békeidők haderejének, vagy éppen egy háború hátországának hiteles megjelenítése is.

Mindez annak felismerésével jár, hogy egy fegyveres erő sem létezett önmagában, mintegy vákuumban, hanem mindig is szerves része és egyfajta tükörképe volt annak a társadalomnak, amelynek megvédésére felesküdött.

1596038756

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár ezt felismerve vette fel a kapcsolatot a Múltidéző találkozók csoport tagjaival, akiknek a célja 2010 óta egy-egy korszak polgári viseletének megjelenítése, és ilyen öltözetben különböző találkozók, rendezvények szervezése. Mivel az egyik leggyakrabban megjelenített korszak a késő viktoriánus kor és a századforduló viselete, adta magát a lehetőség, hogy az első világháborút megelőző évek katonai viselete is beilleszthető legyen ebbe a palettába, különös tekintettel arra, hogy ebben a korszakban a katonák lényegében minden nyilvános megjelenésükkor egyenruhát viseltek.

A kooperáció azért is előnyös mindkét fél – civil és katonai hagyományőrzők – számára, mert a polgári ruhák és egyenruhák divatja mindig is oda-vissza hatott egymásra, így sok minden eltanulható egymástól.
A legutóbbi találkozóra – a rossz időre tekintettel – nem a Margitszigeten került sor, hanem zárt helyen, de ennek ellenére is jó hangulatban és sok korabeli viseletet felelevenítve folyt le. Minden bizonnyal lesz még folytatása…

Fotó: Phoenix Feather Photography