Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mundérban ecsettel”

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. szeptember 22. 10:14

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szervezésében, a hagyományoknak megfelelően szeptember 17-én huszonkettedik alkalommal nyitották meg a tíznapos „Mundérban ecsettel” fantázianevű képzőművészeti alkotótábort Bujákon.

1595960215

A beküldött alkotások alapján háromfős zsűri választotta ki azokat a tehetséges amatőr képzőművészeket – tizennyolc aktív katonát, illetve polgári alkalmazottat és tizenkettő nyugállományú Honvéd Ecset-díjas alkotót -, akik mesterek segítségével továbbfejleszthetik tudásukat, technikájukat. A tábor ideje alatt Szunyoghy András grafikusművész, Mészáros Géza festőművész és Buda István szobrász- és éremművész segíti a tehetséges diákok elméleti és gyakorlati fejlesztését.

A rendezvény megkezdése előtt egyperces néma csenddel emlékeztek a tragikus hirtelenséggel elhunyt Duschanek Jánosra, a híres magyar grafikus- és festőművészre, aki közel húsz éven keresztül a művésztelep szakmai irányítója volt.

1595960215

Aulechla József ezredes, a dandár protokoll-, rekreációs és kulturális igazgatója nyitóbeszédében elmondta: az alkotók huszonkét év alatt szebbnél szebb munkákat készítettek, a visszatérő tanítványok pedig látványos eredményeket értek el. Az igazgató arra kérte a tanítványokat, hogy fogadják meg az oktatók tanácsait, és legyenek büszkék arra, amit készítenek.

Szunyoghy András grafikusművész, a tábor szakmai irányítója elmondta: Mészáros Géza személyében egy olyan rendkívüli festőművész érkezett hozzájuk, akinek a neve Párizstól Münchenig jól cseng. Különleges terület művelője, hosszú évtizedeken keresztül papírgyárakban alakította művészetét és vált európai hírű festőművésszé, mindemellett szakértője az olaj-, pasztell- és akvarelltechnikáknak. A grafikusművész mindenkit arra biztatott, hogy vegyék igénybe Mészáros Géza magas szintű tudását és az általa nyújtott lehetőségeket.

A programmal kapcsolatban elmondta: a megszokott grafikák és a linóleummetszés mellett a tavaly elindított címerfestést is folytatják, illetve a tervek szerint a tustechnikák begyakorlására is jelentős időt fordítanak. A művésztelep szakmai irányítója szeretné, ha az alkotók alaposan megismerkednének a színekkel, a tájképfestészet szépségeivel. Példaként hozta fel, hogy Glatz Oszkárt is megihlette Buják csodálatos természeti környezete.

1595960215

Fotó: a szerző felvételei