Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mélységes mély a múltnak kútja

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2013. szeptember 22. 8:46

Az MH Vezetési és Doktrinális Központnál szolgálók a közelmúltban hagyományőrző látogatáson jártak Ónod váránál és a Muhi csata emlékművénél.

1595960214

A központ katonái Ónodon a település egyik nevezetességét, a várat tekintették meg. A falu polgármestere, Tarnóczi József őszinte örömmel fogadta a látogatókat, majd a kilátóba invitálva mesélt a vár történetéről. 

A Sajó partján fekvő település viszontagságos körülményeket, természeti katasztrófákat és egy „cudar" uralkodót túlélve büszkén hirdeti: nem fog rajta sem idő, sem kard, sem pedig a természet rettentő ereje.

A történelem egy töredékét máig őrző és hirdető romok körbejárását követően a parancsnok, dr. Tamási Béla ezredes az állományt felsorakoztatva elhelyezte az alakulat koszorúját, tisztelegve II. Rákóczi Ferenc emléktáblája előtt. Az eseményhez csatlakozott Muhi település polgármestere, Czinglérné Tóth Gizella és a település jegyzője, Tarnócziné Dr. Dobos Erzsébet is.

1595960214

Ónod után a látogatás következő helyszíne a muhi csata emlékműve volt. Tarnóczi József elmondta: az emlékdomb megléte óta minden évben méltó módon emlékeznek meg ezen a helyszínen történelmünk gyászos évfordulójáról, a Tatárjárásról. A központ állománya szintén elhelyezett egy koszorút az emlékhelyen, amely tisztelete jeléül, melyet 1991-ben a Magyar Honvédség támogatásával és közreműködésével építettek, majd avattak fel a Muhi csata 750. évfordulója alkalmából.

1595960214

Fotó: a szerző felvételei