Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomáliai terroristák hajtották végre a kenyai bevásárlóközpont elleni támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 22. 8:22

Az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai iszlamista lázadószervezet, az as-Sabab vállalta magára a nairobi bevásárlóközpont elleni szeptember 21-ei támadást, melyben legalább 30-an életüket vesztették, hatvanan megsebesültek.

Az as-Sabab szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy „harcosai" hatoltak be a Kenya fővárosában, Nairobiban található, módosabbak által látogatott bevásárlóközpontba, ahol megöltek „több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai úgymond az ő ellenükben avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba immár két éve.

A sababisták hangoztatják, már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy „drámai következményei" lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának. „Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" – hangzik a közlemény.
Az áldozatok számáról ellentmondóak az adatok, a kenyai Vöröskereszt közlése szerint legalább 30 embert lőttek agyon a fegyveresek.Szemtanúkra hivatkozó jelentések szerint a tehetős Westlands negyedben lévő Westgate Mallt dél tájban rohamozták meg, a rendőrség szerint a számuk "valószínűleg nem volt több tíznél". Kézigránátokat robbantottak, majd vaktában lövöldöztek az emberekre. Egyes helyi televíziók azt jelentették, hogy a gépkarabéllyal felfegyverzett támadók túszokat is ejtettek, de ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg. Egy rendőr a helyszínen azt mondta az AFP-nek, hogy hét túszt ejtettek a fegyveresek.

Órákkal a támadás kezdete után is lövések és kézigránátok robbanása hallatszott. A rendőrség üzletről üzletre járva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott négyszintes plázát. A feltételezett terroristák a második emeletre szorultak vissza. A rendőrökhöz később katonák is csatlakoztak.
Egy szemtanú azt mondta az AFP-nek, hogy a támadók nem a Kenyában használt szuahéli, hanem egy arabhoz vagy szomálihoz hasonló nyelvet beszélik. Egy másik szemtanú is arról beszélt, hogy „szomáliai kinézetűnek" látta az egyik fegyverest. Ez aztán a bejelentéssel beigazolódott.

Egy további szemtanú szerint a fegyveresek távozásra biztatták a muszlim vallásúakat, mondván, hogy ők biztonságban vannak, és kijelentették, hogy célpontjuk a nem muszlimok. A szemtanú szerint néhány embert „kivégeztek" azután, hogy kérdéseket tettek fel nekik.