Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkabalesetben elhunytakra és megrokkantakra emlékeztek

Szöveg: dr. Ujfaludi Zoltán alezredes / Arató Zoltán |  2015. május 3. 8:59

Április 27-től négy napon keresztül munkavédelmi kiállítást rendezett a HM Hatósági Hivatal a HM I. objektum aulájában. A kiállítás apropójául a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók április 28-i világnapja szolgált.

A rendezvényt Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ és a HM I. objektum parancsnoka nyitotta meg. A kiállításon nemzetközi szak-fotókiállítás díjazott képei, valamint az 1960-as és 1980-as évek munkavédelmi plakátjai tekinthetők meg. Május 3-tól a kiállítás egy hétre átköltözik a HM II. objektum aulájába, majd május 11-12-én az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban megrendezendő Katonai Hatósági Konferencián lesznek láthatók a figyelemfelkeltő plakátok és képek.

A nap ünnepi programja koszorúzással zárult, amit a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók csepeli emlékművénél szervezett a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány. A koszorúzáson a Honvédelmi Minisztériumot öten képviselték Rávai Attila ezredes és Ujfaludi Zoltán alezredes vezetésével.

1595992884

A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalókról való hivatalos megemlékezést legelőször 1984. április 28-án Kanadában tartották meg, innen terjedt el világszerte ez a hagyomány. 1996. óta az ENSZ, 2003-tól a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az ILO, is felvette emléknapjai közé, ez utóbbi a Munkavédelem Világnapjaként is számon tartja ezt a napot.

Magyarország kormánya az értékteremtő munka megbecsülése, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges feltétételek megteremtésének elősegítése érdekében szükségesnek tartotta, hogy minden évben történjen megemlékezés a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalókról. Ezért minden év április 28. napját az 1299/2012. (VIII. 13.) számú kormányhatározatban a munkabalesetben elhunytak, valamint megrokkantak emléknapjává nyilvánította. A munkavédelem lényege a megelőzés. A megelőzést az állam részéről a jogszabályok megalkotása, a munkavédelmi ellenőrzések, és nem utolsó sorban a munkavédelmi tudatformálás szolgálja. A munkával összefüggésben bekövetkezett balesetek, megbetegedések megelőzésének, a munkavédelmi tudatformálásnak hatékony eszköze a figyelemfelhívás, tájékoztatás, nevelés. Ennek igen változatos formáihoz tartoznak a különböző rendezvények, ismeretbővítő kiállítások. Ilyen célt szolgált az április 27-én a HM Hatósági Hivatala által rendezett kiállítás is.

1595992885