Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

Szöveg: HM Hatósági Hivatal |  2013. május 19. 9:37

A Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Emléknapját világszerte április 28-án tartják meg. Ezen a nemzetközi emléknapon a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozók előtt tisztelegnek családtagjaik, volt kollégáik, és ismerőseik. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2003 óta a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége kezdeményezésére Európában egyedülálló emlékmű készült a munkahelyi balesetben elhunytak és megrokkantak emlékére (Csepel, Dunasor 18. szám – Csepel Művek II. Főkapu), amelyet 2010. április 28-án avattak fel.
A magyar kormány 2012-ben április 28.-át hivatalos emléknappá nyilvánította, így első alkalommal 2013-ban emlékeztünk meg hivatalos keretek között a munkavégzés áldozatairól.

Az emléknap alkalmából Budapesten két emlékkonferencia keretei között, valamint a munkahelyi balesetben elhunytak és megrokkantak emlékművénél tartott koszorúzás során együtt tisztelegtek az érdekvédelmi szervezetek képviselői, a munkavédelmi képviselők, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a munkavédelmi felügyelőségek tisztviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal állománya.

Mára a kezdeményezés országos szintűvé vált, figyelemmel arra, hogy országszerte számos helyen tartottak emléktábla avatást, valamint koszorúzással egybekötött megemlékezéseket is.

1595954432