Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műrepülés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 13. 13:52

Néha látványosan bizonyosodik be: ha nincs nyomás a versenyzőkön, akkor meglepően jó eredmények születnek. Persze a tudás ekkor is nélkülözhetetlen, s nem árt egy kis szerencse sem, de legalább a győzelmi kényszernél előforduló görcsös akarás „nem játszott”.

1596027617
Három évvel korábban kezdődött tanulási, gyakorlási folyamat eredménye volt a 2016-os Hip Cup szakmai szimulátoros verseny első helyezése. Igazi csapatmunka kellett ehhez a csehországi Ostravában és az MH 86. Szolnok Helikopterbázison is. A nyertes magyar csapat gépparancsnoka, Simon Péter alezredes társaival, Csonka Máté főhadnagy másod-helikoptervezetővel és Kovács Sándor főtörzsőrmester fedélzeti technikussal az esélytelenek nyugalmával futott neki a versenynek, hiszen a Mi–17 Hip közepes szállítóhelikopteren náluk sokkal tapasztaltabb csapatok is akadtak az ellenfelek között: például a cseh LOM Praha gyár berepülőpilótáival kellett megmérkőzniük.

Talán éppen azért (is) sikerült nyernünk, mert nem számítottunk esélyesnek, s így hiányzott belőlünk a görcsös győzni akarás – jegyezte meg a harcihelikopter-zászlóalj parancsnoki irodájában az alezredes.

Persze a csapat jól akart szerepelni, magukból és a Mi–171S szimulátorból a maximumot kifacsarva. A helyszín és a képernyők ismerősek voltak, hiszen az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport számára – az afganisztáni küldetést megelőző tanfolyam részeként – évek óta a felkészülés fontos eleme az ostravai szimulátoros képzés. Ezt a virtuális gyakorlatot általában a misszióba indulás előtt 2-3 hónappal végzik el az afganisztáni oktatásra, tanácsadásra készülő magyar hajózók. Mivel egy misszió négy hónapig tart, így évente három szolnoki váltás is megfordul Ostravában, és a képzést próbálják úgy időzíteni, hogy a Hip kupán részt tudjon venni egy magyar csapat.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 17-én, pénteken megjelenő számában!