Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszakiak között a vezérkari hallgatók

Szöveg: Juhász László százados |  2014. június 5. 13:51

Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez látogattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felsőfokú vezetőképző tanfolyamának hallgatói június 3-án. A látogatók között magyar, kínai, német, olasz és orosz katonák is voltak.

1595973311

A vendégeket Varga István alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte. Előadásában ismertette az alakulat rendeltetését, szervezeti felépítését, feladatait és a NATO-n belüli szerepvállalását. 

A látogatók megtekintették az ezred búvárbázisát is, ami a Magyar Honvédség búvárkiképző központja. Megismerkedtek a búvárkiképzés folyamatával, kihívásaival, valamint a búvárszakmai feladatok végzéséhez szükséges eszközökkel, technikai berendezésekkel.

A víztisztító század bemutatta a víztisztító berendezéseit, melyek szükség esetén bármilyen szennyezett vízforrásból képesek megfelelő minőségű ivóvíz előállítására, zacskózására.

1595973311

A gyakorlótereken az ezred katonáinak mozgalmas, sokrétű kiképzési feladatait tekintették meg. Láthatták egyebek mellett egy kombinált híd építését, azaz alacsonyvízi fahídhoz hozzákapcsolt TMM-3 hadihidat is. A kiképzésen a cölöpverés mozzanatától kezdve a fahíd különböző alátámasztási módozatainak építésén keresztül a kész híd megépítéséig gyakorolták a katonák az egyes fázisokat.

Láthatták azt is, hogy a fahíd megépítéséhez számos előkészítő feladatot kell elvégezni: az alacsonyvízi hídépítő század katonái a rönkfa alapanyagtól elindulva fűrészeléssel, fúrással, szegeléssel állították elő a hídelemeket, s ezekből készült el a teljes híd.

1595973312

A vendégek a tiszai vízi gyakorlótéren a lánctalpas PTSZ-M úszógépkocsival vízre szálltak, a folyóról szemlélhették meg egy BMK−130 tolóhajó, valamint egy PMP-hadihídelem vízre tételét.

A program az alakulat csapatmúzeumának megtekintésével zárult.

Balogh Péter ezredes, a felsőfokú vezetőképző tanfolyam parancsnoka elmondta: nagyon hasznos volt a látogatás, mert rendkívüli profizmust tapasztaltak az alakulatnál.

1595973312

Fotók: a szerző felvételei