Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy győzelmek Lublin körül

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 3. 19:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A lembergi csata még óriásibban folyik, mint eddig" – írja a Pesti Napló tudósítója. „Seregeink hősiesen tartják eddigi hadiállásaikat az orosz túlerővel szemben."

Két sebesültvonat érkezett Zsolnára a kraszniki ütközetből. A sebesültek közül sokan már Lublinon túl kaptak sebet. Állításuk szerint már csak 30-40 kilométer van hátra Varsóig. A sebesülteken túl 190 orosz hadifoglyot is hozott a két szerelvény.

„A német hadak Reims előtt vannak. Szorul a német seregek ágyugyürüje Páris körül egyre beljebb. Tiz francia hadtest harcol a Reims és Verdun között levő területen és a német hadak krónikása bejelenti: a német seregek visszavetették ezt a tiz francia hadtestet." – írja a hatalmas német fölényről a Népszava.

Az újságból megtudhatjuk, hogy 8500 orosz hadifoglyot Magyarországon őriznek.

Olvashatjuk a lapban, hogy a cár parancsára Pétervár városát „a jövőben Petrográdnak fogják nevezni."

„Hét napi titáni harc után megszületett a diadal. Dankl hadserege után Auffenberg hadserege jegyezte fel a nevét a haditörténelem legdicsőbb lapjaira: olyan győzelmet aratott az oroszokon, amelynek eredménye ma még beláthatatlan. Ahogyan most, ezekben a percekben áttekinthető a helyzet, mindössze azt lehet megállapítani, hogy stratégiailag páratlan jelentőségű. Felborította az ellenség egész jobb szárnyát és most diadalmasan üldözi tovább. Visszakergette az ellenséget a Bug folyón keresztül" – adja hírül a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978142
Címkéklapszemle