Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napirenden a hadügyi költségvetés tárgyalása

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 19. 14:57

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlapban olvashatjuk, hogy Magyarországra látogat az albán miniszterelnök. „Vasárnap este megérkezett a magyar fővárosba Turkhan pasa, albán miniszterelnök. Egyenesen Rómából jött, ahol San Giuliano külügyminiszterrel tárgyalt és Viktor Emánuel király is kihallgatáson fogadta. Utazása magától értetődőleg összefüggésben van Albánia jelenlegi zavaros helyzetével és fel lehet tenni, hogy Turkhan pasa újabb segélykérés céljából járja az európai fővárosokat. Anyagi és erkölcsi segítségről van szó, amely utóbbi diplomáciai beavatkozásra irányul, Görögországgal szemben, az epiruszi kérdés rendezése céljából."

A Népszava említést tesz arról, hogy a magyar delegáció hétfő délután tartotta első nyilvános ülését. Napirenden a hadügyi költségvetés tárgyalása volt.

„Az osztrák-magyar monarchia és Görögország között most folyamatban lévő tárgyalások, amelyek kereskedelmi szerződés kötését célozzák, befejezésükhöz közelednek. A szerződés kereskedelmi és hajózási vonatkozásaira nézve már a két tárgyaló állam között megegyezés jött létre, míg a vasúti egyezményre nézve még nézeteltérések vannak."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972158

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle