Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO az iskolatáskában- Debrecenben is

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2018. november 20. 8:05

NATO az iskolatáskában címmel rendezett konferenciát a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni és Székesfehérvári Szervezete a napokban. Az eseménynek a debreceni Kossuth-laktanya adott otthont.

1599196255
A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődő pedagógusok és azon szervezetek vezetői, képviselői, amelyek a fiatalok nevelésében meghatározó szerepet játszanak, átfogó képet kapjanak a NATO-ról, felépítéséről, működéséről, valamint megtalálják annak módját, hogyan lehet mindezt a középiskolás korosztály számára átadni és egyfajta együttgondolkodásra motiválni.

1599196255
A konferenciát megelőzően dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg a rendezvényhez kapcsolódó tárlatot, amely a NATO Magyarországon működő egységeit hivatott bemutatni.

1599196256
„Nem csak akkor vagyunk részese a szövetségnek, amikor a NATO kollektív védelmét élvezzük. A magyar katonák, közöttük a Bocskai-dandár katonái, jelenleg is számos helyen teljesítenek szolgálatot a világban az Észak-Atlanti Szövetség tagjaként. És ezek a katonák NATO-katonák akkor is, amikor itthon vagy a déli határ mentén szolgálnak" – hangsúlyozta a dandárparancsnok.

1599196256
A szimpózium Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármesterének megnyitójával kezdődött. A városvezető a katonai szövetség fontosságára hívta fel a figyelmet. „A két világháborút követően minden nemzet arra törekedett, hogy kialakítson egy olyan katonai rendszert, amelyen belül biztonságban érzi magát. Ha végigtekintünk ennek a nagy katonai szövetségnek az elmúlt évtizedein, azt látjuk, hogy sikerült megelőzni azokat a konfliktusokat, legalábbis itt Európában, amelyek pusztító háborúkhoz vezethettek volna. Ez a szövetség nekünk biztonságot, támaszt és ugyanakkor kötelezettségeket is jelent. Ezeknek a kötelezettségeknek tesznek eleget a dandár katonái, és ennek tesz eleget Magyarország kormánya is, amikor a haderőreformot elindította és végrehajtja"  – fogalmazott.

1599196256
A konferencián neves előadók, közöttük dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a NATO-ról. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a Magyar Honvédség NATO-feladatairól beszélt a hallgatóságnak. A konferenciát követően a dandár feladataival és technikai eszközeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

1599196256

Fotó: Somogyi András törzsőrmester és Szalka Miklós őrvezető