Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO védelmi miniszteri találkozót rendeztek Brüsszelben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. február 11. 17:40

NATO védelmi miniszteri találkozót tartottak Brüsszelben február 10-11-én, amelyen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes képviselte hazánkat. Az értekezlet legfontosabb feladata a NATO tagországok állam- és kormányfőinek júliusi, Varsóban tartandó találkozójára történő felkészülés volt.

1596008713

Görög-török-német kezdeményezésre váratlanul napirendre került a NATO szerepvállalásának kérdése az illegális migráció és az embercsempészet visszaszorításában. A miniszterek döntést hoztak a szövetség fellépéséről, amely az Égei-tengerre vezényelt NATO-flottaegység és a FRONTEX-nek nyújtott támogatás révén valósul meg.

Magyar részről – régóta ismert és hangoztatott álláspontunkkal összhangban – üdvözöltük a kezdeményezést, amely a migrációs válság kezelése mellett egyúttal érdemi előrelépést jelent a NATO-EU együttműködés területén is.

1596008713

Az ülésen megbeszélést folytattak arról is, hogy a jelenlegi biztonsági helyzetben milyen mértékben szükséges túllépni a Walesben elfogadott döntéseken. Egyetértés alakult ki abban, hogy folyamatos NATO katonai jelenlétre van szükség a Baltikumban. Ugyanakkor fenn kell tartanunk az Oroszországgal való párbeszédet is.

A megerősített együttműködésben résztvevő partnerországokkal – Ausztrália, Finnország, Grúzia, Jordánia és Svédország – munkavacsora keretében találkoztak a szövetség védelmi miniszterei, ahol részletesen megvitatták az együttműködés helyzetét, különös tekintettel a keletről és délről érkező kihívásokra.

1596008714

A második napon, a hibrid hadviselésre adandó szövetségi válaszról, a kibervédelemről, a rakétavédelemről, a NATO belső reformjáról, valamint az afganisztáni misszióról szólt a tanácskozás.

Az értekezlet zárásaként a NATO-Grúzia Bizottság ülésezett. Itt áttekintették a Walesben elfogadott együttműködés helyzetét. A 13 projektből álló csomag – amelyhez Magyarország logisztikai tanácsadó küldésével járul hozzá – gyakorlati megvalósítása megfelelő ütemben halad.

A NATO védelmi miniszteri találkozót követően az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni koalícióban résztvevő országok képviselői tájékoztatást kaptak az elmúlt időszak koalíciós tevékenységéről, eredményeiről és a jövőbeni tervekről.

1596008714

Fotó: Endrődi Gábor alezredes és nato.int