Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenöt tonna védőfelszerelés érkezett

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2020. április 24. 19:48

Mintegy 45 tonna egészségügyi védőfelszereléssel a fedélzetén landolt a pápai Nehéz Légiszállító Ezred C-17 Globemaster típusú repülőgépe április 24-én, pénteken a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

1596078472

A Malajziából érkezett gépet mások mellett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója fogadta.

Korom Ferenc vezérezredes kérdésünkre elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó, tizenkét nemzetből álló Nehéz Légiszállító Ezred repülőgépe először szállít hazánknak egészségügyi szakanyagot, ezáltal biztosítva Magyarország és a magyar emberek védelmét a koronavírus okozta járványhelyzetben.

1596078472

A gép tizenöt fős nemzetközi személyzete a Nehéz Légiszállító Ezred amerikai parancsnoka, James S. Sparrow ezredes vezetésével hajtotta végre a feladatot. A C-17-es személyzetében két magyar katona is szerepet kapott, akik kiválóan bizonyították felkészültségüket a küldetés során.

„Egy ilyen feladat végrehajtása nagyon sok tervezőmunkát igényel, ezért is nagyon hasznos, hogy van ilyen képességünk, amelynek köszönhetően professzionálisan és gyorsan tudunk a világ bármely pontjára eljutni" – fogalmazott a gép másodpilótája, Hernádi Máté hadnagy. Hozzátette: magyarként megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet ennek a feladatnak.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan nagy mennyiségben érkeznek hazánkba, majd kórházakba, rendelőintézetekbe és más egészségügyi intézményekbe kerülnek.

GALÉRIA