Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehéz elsőség – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 5. 12:12

Augusztusban csaknem az egész világsajtó tudósított arról, hogy Afganisztán egyetlen, katonai merevszárnyú gépeket repülő pilótanője befejezi repülő-pályafutását. A szomorú tény azonban számunkra több volt, mint egy hír, ugyanis 2012-ben, Shindand repülőterén személyesen is találkoztunk Nilufa Rahmanival, és végig kísértük egy napját.

1595999729
2012 szeptemberének végén a Mi–17 légi tanácsadó csoport (Air Advisory Team) 3. és 4. csapata váltotta egymást. Az Oláh Gábor őrnagy vezette harmadik váltás helyére Szabó Miklós alezredes és kollegái érkeztek a sivatagos, kopár és veszélyes terület közepén fekvő, óriási méretű repülőtérre, az afgán légierő egyik legfontosabb kiképzőbázisára.

A szolnoki hajózók és műszaki szakemberek négy hónapos váltásokban segítették itt az afgán forgószárnyas-képesség újjáteremtését, fejlesztését.
A szolnoki pilóták, fedélzeti technikusok és műszaki szakemberek a 444. légi expedíciós tanácsadó század (444. AEAS) kötelékében dolgoztak a bázison, olasz és amerikai szakemberekkel, és persze az afgán légierő katonáival együtt.

A 444. század igazi repülőiskolaként működött Shindand-ban, az afgán légierő leendő hajózóit képezve merevszárnyú repülőgépekre és helikopterekre. Persze a leendő hajózókkal először a „közös hangot" kellett megtalálni. Így nem véletlen, hogy a jól felépített oktatási folyamat a nyelvi képzéssel indult.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én, pénteken megjelenő számában!)