Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem az a fontos, az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal!”

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. november 27. 18:17

November vége felé már megszokott, hogy jó hangulatú, vidám rendezvényen, kellemes beszélgetésekkel találkozzon ismét az egykori bajtárs, a volt kolléga és a mai kor katonanemzedéke.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) a napokban  Budapesten tartotta az immár hagyományosnak mondható nyugdíjas találkozót, melyen az ország egykori hadkiegészítő parancsnokai, valamint a fővárosi és Pest megyei jogelőd szervezeteknél egykoron szolgált munkatársak – mintegy 180 fővel – vettek részt.

1596023781

Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka az általa vezetett szervezet megalakulásáról és feladatrendszeréről beszélt a közel ötven egykori hadkiegészítő parancsnoknak. Elmondta, fontosnak tartja azt a hadkiegészítés területén szervezett szaktudást, mellyel az egykori parancsnokok rendelkeznek: „Fontos a szakmai kontroll, az hogy mindig legyen egy görbe tükör, melybe belenézhetünk. Önök azok, akik meg tudják mondani, hogy jó irányban haladunk-e, ez pedig előre viheti munkánkat. Ezek a rendezvények, baráti összejövetelek segítenek abban, hogy azt a szellemi tőkét, mellyel önök rendelkeznek egyben tartsuk és felhasználjuk" – fogalmazott a dandártábornok.

Ezek után az egykori hadkiegészítő parancsnokok Vanyur Tibor ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka kíséretében a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában csatlakoztak a budapesti és Pest megyei jogelőd szervezetnél szolgáló egykori munkatársakhoz. Vanyur ezredes részletesen beszélt a szervezeti változásokról, a katonai toborzásról, a különböző tevékenységi körökről, feladatokról, az idei év egyik legnagyobb rendezvényéről, a Toborzó Országfutás 2016-ról.

1596023781

Kiemelte: a hősök végső nyughelyeiről történő gondoskodás és az iskolai közösségi szolgálat keretében megvalósuló hadisírgondozás által a fiatalok honvédelmi nevelése ma már ebben a feladatban is testet ölt. Eddig már közel 40 együttműködési megállapodást kötöttek középfokú intézményekkel, hogy a fiataloknak segítsenek az iskolai közösségi szolgálat keretében azt az 50 órát teljesíteni, amely feltétele az érettségi vizsgának.

Az ünnepségen Ignáth Tibor alezredes, a budapesti központ parancsnoka a központ munkájáról és eredményeiről tartott előadást, majd zenés műsor következett.

„Nem az a fontos, az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal!" – hangzott a népszerű sláger, melyet Gregus Anikó és Dobrozemszky Gábor énekelt el a megjelentek nagy örömére. A délutáni órákban lehetőség nyílt a kötetlen, baráti beszélgetésekre is.

1596023781

Fotó: Bencsik Mónika hadnagy