Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem elég villogni

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. július 1. 9:29

A balesetmentes és biztonságos autóvezetés alapfeltételeiről tartott előadást Karvaly Viktor rendőr őrnagy és Varga Brigitta rendőr főtörzszászlós az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonáinak az Irinyi János laktanyában.

1599205020
Elsősorban a mobiltelefon vezetés közbeni használatának tilalmáról, illetve ennek okairól beszéltek a közlekedésrendészeti terület szakértői, de emellett fontos téma volt a megkülönböztető jelzés használatával kapcsolatos szabályozás, valamint a passzív biztonsági eszközök szerepe és az ittas vezetés szankcionálása. „Elsősorban azt szerettük volna szemléltetni, hogy mely eszközök és körülmények zavarhatják az autóvezetést" – mondta el Karvaly Viktor, aki szerint ez a témakör túlmutat a mobilhasználaton. A telefon önmagában is zavaró tényező, kézben tartása vezetés közben tilos, de emellett a dohányzást, az étkezést és minden egyéb olyan tevékenységet is érdemes elkerülni, amely elvonhatja a figyelmet az útról – tette hozzá Varga Brigitta.

1599205020
A megkülönböztető jelzésnek csak a fény- és hangjelzés együttes használata számít a KRESZ szerint, de még ebben az esetben is tisztázni kell az elsőbbségi helyzetet, meg kell győződni arról, hogy adott közlekedési szituációban minden érintett fél lemondott az elsőbbségéről a kék villogóval közlekedő autós javára – emelte ki az előadás során Karvaly őrnagy. A szakértők konkrét példákat is említettek arra vonatkozóan, amikor a megkülönböztető jelzést használó sofőr nem győződött meg az elsőbbség lemondásáról és ezért történt baleset.

Ottmayer-Réti Bence hadnagy, az MH 1. HTHE informatikai tisztje figyelemre méltónak tartotta az előadást, számára a rendőrök szakmai tudása, felkészültsége magas szintű volt, statisztikai adatokkal és figyelemfelkeltő kisfilmekkel illusztrálták a különböző közlekedésbiztonsági témaköröket, emellett fontos gyakorlati tapasztalatokat is megosztottak az állománnyal.

Fotó: a szerző felvételei