Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem esett bajuk az Egyiptomban szolgáló magyar katonáknak

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. január 26. 12:37

Jól vannak az Egyiptomban szolgáló katonák és rendőrök, akik nem voltak érintettek a Sínai-félszigeten január 26-án, vasárnap történt incidensben, amelyről a hazai és a nemzetközi sajtó beszámolt. Mindemellett példátlan, és rendkívül felelőtlen az az újságírói gyakorlat, amely erre vonatkozó hiteles információk hiányában magyar katonák halálhírét kelti.

A Magyar Honvédség 1995 óta vesz részt a Közel-Kelet békéjének egyik legfontosabb, a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) békefenntartó missziójában. A kontingens – amely északon El Gorahban és délen Sharm el-Sheikben települ – létszáma 42 fő, közülük 26 katona, 16 rendőr.

A magyar kontingens parancsnoka a Többnemzeti Erők és Megfigyelők katonai rendőrfőnöke, egyben a misszió parancsnokának egyik biztonsági tanácsadója. A magyar rendész alegység felelős a katonai rend és fegyelem fenntartásáért az MFO teljes felelősségi körzetében.

A misszió feladatrendszere a gyengülő biztonsági környezet következtében jelentősen kibővült az elmúlt időszakban.

Legutóbb 2013. április 11-én történt magyarokat érintő incidens, ekkor az állomány egyik tagját szolgálatteljesítés közben, az MFO által bérelt civil buszról rabolták el és tartották rövid ideig túszul beduin fegyveresek.

Az esetet követően jelentősen szigorítottak a biztonsági szabályokon, amelyhez a magyar katonák is gyorsan alkalmazkodtak.