Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemes szolgálat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 12. 14:08

Az év elejétől Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság volt parancsnoka, a Honvéd Vezérkar főnökének helyetteseként folytatja munkáját. A tábornokot eddigi pályafutásáról, sikerekről és a kihívásokról kérdeztük.

1599183001
Mi motiválta, hogy a katonai pályát válassza?

A gyerekkorom meghatározónak bizonyult ebből a szempontból. Nagycsaládból származom, ahol a rokoni összejövetelek igen gyakorinak számítottak. Anyai nagyapám a második világháború idején is katonáskodott, a család férfi tagjai  mindannyian katonaviseltek voltak, s mi, gyerekek kíváncsian hallgattuk a felnőttek beszélgetését, a háborús és katona-történeteket. Olyanokat, amelyek valamilyen formában meghatározták az ő életüket, s úgy tűnik: egy idő után az enyémet is, hiszen ekkortájt határoztam el, hogy katona leszek. A középiskolai éveim pedig tovább erősítettek szándékomban.

A szeghalmi Péter András Gimnázium és Szakközépiskolába jártam, s amikor szóba került a továbbtanulás, néhányan úgy döntöttünk, hogy katonai pályára lépünk. Mi tagadás, ebben az is motivált, hogy az iskola régi diákjai közül többen szintén ezt a hivatást választották. Összetartó közösség voltunk, ezek a diákok vissza-visszajártak beszélgetni, beszámolókat tartottak, s amit hallottam tőlük, az még inkább megerősített az elhatározásomban. Így történt, hogy 1976-ban a Kossuth Lajos Katonai Főiskola páncélosparancsnok szakán folytattam tanulmányaimat.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, szombaton megjelenő számában!)