Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német győzelem Maubeuge váránál

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 9. 18:57

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Maubeuge vára tegnap kapitulált. Negyvenezer foglyot ejtettünk: köztük négy tábornokot – olvasható a Pesti Naplóban.

A Népszava címlapján írják, hogy a németek már csak húsz kilométerre vannak Párizstól, és a főváros külső erődjei előtt megkezdődtek a harcok.
Az újság második oldalán olvashatjuk, hogy Maubeuge elesett, és negyvenezer francia katona hadifogságba esett. „Maubeuge vára tegnap kapitulált. Negyvenezer francia katona, köztük négy tábornok, hadifogságba esett. Négyszáz ágyu és egyéb nagymennyiségü hadianyag a németek kezébe került."

A francia vereségről a Pesti Hírlap is szót ejtett: „a német csapatok több napos kemény ostrom után, szeptember 7-én elfoglalták Maubeuge várát. Ezzel a haditénnyel Észak- Franciaország legutolsó, még ellenállást kifejtő vára is német kézre jutott…" Mint írják, olyan hadisiker ez, amely a német hadviselés mostani történelmi eseményei közepette is elsőrangú helyet biztosít magának. Berfort és Verdun kivételével immár minden vára Franciaországnak kapitulált vagy elesett, s ahol a francia csapatok nem menekültek, mindenütt súlyos és véres vereség árán hátráltak fenyegetett városuk felé.

Franciaország újabb hiteleket szavazott meg a belügyminisztérium, a hadügyminisztérium és a közmunkaügyi minisztérium részére, összesen 922, 259,750 frankot – írja a Népszava.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978473
Címkéklapszemle