Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: Magyarország érdeke az, hogy fejlesszük a honvédségünket

Szöveg: hirtv.hu |  2020. június 24. 21:00

Megduplázódott a katonai szolgálatra jelentkezők száma, idén, az elmúlt napokig 2500-an adták be jelentkezésüket a toborzóirodákban. A HÍR TV stúdiójában Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára számolt be a fejleményekről.

1596080995

A járvány gazdasági hatásai miatt megduplázódott a katonai szolgálatra jelentkezők száma Magyarországon. A Honvédelmi Minisztérium adataiból kiderül: idén, az elmúlt napokig 2500-an adták be jelentkezésüket a toborzóirodákban. A jelentkezők száma elsősorban azért ugrott meg, mert a honvédség stabil foglalkoztatást ajánl mindazoknak, akik a Covid-krízis ideje alatt elvesztették a munkájukat. A katonai szolgálatra jelentkezőknek bruttó havi 161 ezer forint illetmény jár, ezen felül étkezési, egészségügyi és ruházati ellátásban, valamint utazási költségtérítésben is részesülnek. A fél éves kiképzés elteltével az önkéntes tartalékosok minden kötelezettség nélkül visszatérhetnek a polgári életbe, de dönthetnek úgy is, hogy folytatják karrierjüket, mint szerződéses katona.

„Azokat a területeket, amely Magyarország szuverenitását, az emberek biztonságát, békéjét, szabadságát érinti, aminek a legfőbb letéteményese a Magyar Honvédség, azokat a továbbiakban is fejleszteni kívánjuk. Nem csak amiatt, mert a NATO felé van egy ilyen elköteleződésünk, hogy valamikor majd elérjük azt a GDP 2 százalékos arány, ugye ez 2024-et jelent, hanem egész egyszerűen a magyar érdek az, hogy fejlesszük a honvédségünket" – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette, a járványügyi küzdelemben a honvédség megkerülhetetlen és nagyon kimagasló szerepet játszott.