Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi fesztiválon jártak a katonazenészek

Szöveg: Sárosi Péter százados |  2018. október 2. 18:57

Szeptember 19-23. között rendezték meg a Düsseldorfi Nemzetközi Katonazenei Fesztivált az ISS Dome Sportarénában. A fesztiválon hazánkat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Központi Zenekara képviselte, Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmesterének vezetésével.

1599194123
A rangos nemzetközi rendezvény sokszínűségét jól mutatja, hogy hét ország katonazenekarai mutatkoztak be a fesztivál közönségének: az Amerikai Egyesület Államok hadseregének Európában állomásozó zenekara és kórusa, az Ausztria Gárdazenekar – Bécs, Franciaország Haditengerészetének zenekara, a Japán Légierő Központi Zenekara, a skót Royal Edinburgh Military Tattoo, Pipers Trail, Hjaltibonhoga és a Tattoo Dance Company, valamint a házigazda Németország három reprezentatív katonazenekara Berlinből, Ulmból, illetve a Bundeswehr Big Band. A katonazenekarok mellett olyan neves művészek szórakoztatták a közönséget, mint Johannes B. Kerner televíziós személyiség, John Miles énekes és zeneszerző vagy az ARD TV tánckara.

1599194123
A két alkalommal bemutatott látványos show-műsort alkalmakként több mint 8000 fős közönség élvezhette. Az óriás LED kivetítőn közvetített élő- és látványképek fantasztikus hangulatot teremtettek. A különböző nemzetek országimázs-filmjeit a producerek az adott országban forgatták, amelyeket kivetítve a zenekarok bevonulását készítették elő a világhírű Bundeswehr Big Band előjátéka kíséretében. Mindezek mellett a zenekarok zenés alaki bemutatóit a legprofesszionálisabb fény- és látványtechnikai elemek erősítették.

Az MH BHD Központi Zenekara óriási sikerrel, a legmagasabb szintű zenei és formai világgal mutatta be és képviselte a Magyar Honvédséget, a magyar katonai és katonazenei kultúrát – Kovács Tibor alezredes és Szabó Imre őrnagy vezényletével, valamint Pálinkás László főtörzsőrmester, énekes közreműködésével. Az MH BHD Központi Zenekarának reprezentatív történelmi díszegyenruhája egyértelmű tetszést váltott ki a közönségből, s még jobban kiemelte a zenekar tradicionális magyaros műsorának értékeit és magas szakmai színvonalát.

1599194124
A fesztivál záróeseménye az összes katonazenekar és fellépő művész közös koncertje volt, amely látványban és zenei élményben egyaránt óriási élményt nyújtott a nézők számára. A bevonulást követően felcsendült az Auld lang syne című skót népdal edinburgh-i fesztiválon előadott változata, Leonard Bernstein West Side Story Somewhere (Adagio) című zeneszáma és John Miles Music című száma. A fesztivált a német himnusz elhangzása után a kivonulási induló zárta, amelyet a közönség örömujjongása és vastapsa kísért.

1599194124
Fotók: Orth Gábor zászlós és a szerző felvételei