Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlaton jártak

Szöveg: honvedelem.hu / NKE HHK |  2016. május 18. 19:43

Idén már másodszor kaptak meghívást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamának (FVKT) hallgatói a Combined Joint European Exercise elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

1596013592

A gyakorlatot a francia École de Guerre (Párizs), a brit Joint Services Command and Staff College (Shrivenham), a német Führungsakademie der Bundeswehr (Hamburg), az olasz Centro Alti Studi per la Difesa (Róma) és a spanyol Centro Superior de Estudios de la Defensa Nacional (Madrid) szervezi és hajtja végre öt helyszínen egy időben.

1596013592

A fiktív alaphelyzetre épülő idei második gyakorlat – amelyen a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam nyolc főtisztje is részt vett római, illetve párizsi helyszíneken – a hallgatók által korábban elsajátított tervezési eljárások begyakorlását, illetve annak felmérését célozta meg, nemzetközi környezetben.

A gyakorlatot a vendéglátó haderők komoly műveleti tapasztalatokkal rendelkező tábornokai vezették. A résztvevők – 25-30 fős csoportokban – összhaderőnemi műveleti tervezőcsoportokat létrehozva a NATO standard átfogó tervezői eljárásait alkalmazták.

1596013593

A gyakorlat kiválóan beleillett a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam képzési programjába, a magyar hallgatók a februári, Napsütötte Afrika 2016 elnevezésű gyakorlaton tanultakat hasznosíthatták nemzetközi környezetben.

A zárórendezvényen elhangzott: a gyakorlatot vezető intézetvezetők elégedettek voltak a magyarok hozzájárulásával, és a tanfolyam hallgatóit jövőre is visszavárják.

1596013594