Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi konferencia a rakétaezrednél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. május 17. 8:02

Több mint százan vettek részt azon a nemzetközi konferencián, amelynek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adott otthont május 8-10. között.

Azok előtt, akik nyomon követik a rakétaezred életét, nem ismeretlen a Tobruq Legacy elnevezésű gyakorlatsorozat.  Az elmúlt három évben a győri katonák Csehországban és Szlovákiában képviselték hazánkat a többnemzeti légvédelmi harcászati gyakorlatokon. Idén pedig Magyarország lesz a Tobruq Legacy 2018 házigazdája.

1599186991
A gyakorlatot – melynek szervezésében és végrehajtásában oroszlánrészt vállal a győri ezred – június 4-15. között három helyszínen (Veszprém, Pápa, Újmajor) rendezik meg. A nyári, 19 ország részvételével zajló gyakorlat utolsó, fő szervezési fázisaként a győri laktanyában rendezték meg az esemény Záró Koordinációs Konferenciáját, melynek célja a gyakorlat közvetlen előkészítése – különös tekintettel a logisztikai biztosításra -, valamint a gyakorlat forgatókönyvének véglegesítése volt.

A háromnapos egyeztetés során a külföldi katonák, magyar kollégáikkal kiegészülve, szakterületekre bontva – hadműveleti, logisztikai, híradó-informatikai, jogi, valamint adatkapcsolat-tesztelő munkacsoportokban – tisztázták a kéthetes gyakorlat menetét, feladatait, valamint a még megválaszolandó kérdéseket. Az érintett nemzetek képviselői információt kaptak a közel ezerfős gyakorlat ellátásának rendjéről (egyebek mellett a szállás, étkezés, a technikai eszközökkel kapcsolatos feladatok), a fontosabb időpontokról, valamint megismerték a gyakorlat forgatókönyvének vázát.

A konferencia végén a magyar fél fogadta az egyes nemzetek részéről jelentkező további igényeket, valamint meghatározták a közeljövő feladatait.

A Tobuq Legacy 2018 gyakorlaton a győri alakulat közel 300 katonából álló kontingenssel vesz majd részt.

1599186991
Fotó: a szerző felvételei