Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi találkozók Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Budai Anna |  2015. június 1. 20:12

Május utolsó hetében két nemzetközi találkozó is zajlott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében, a főszerepben a „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj állt.

1595994911

Idén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében tartották „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj munkacsoportjának ülését, amelyre meghívást kaptak az osztrák, a szerb és a bolgár hadseregek képviselői is.
A munkacsoport ülésen megfigyelőként az osztrák haderő képviseletében Dominik Horn ezredes vezérkar Művelettervezői Csoportfőnökség CIMIC osztály vezetője és Reinhard Koller ezredes a Melk 3. műszaki zászlóalj parancsnoka, a szerb haderő képviseletében Zlatan Jeremić ezredes, véderő attasé, a bolgár haderő képviseletében Elenko Andreev ezredes katonai és légierő attasé vett részt.

A megbeszélésen a képviselők tájékoztatást kaptak a zászlóalj felépítéséről, feladatrendszeréről, az eddig végrehajtott „Blonde Avalanche" („Szőke Lavina") elnevezésű gyakorlatok tapasztalatairól, amelyeknek a részt vevő országok minden évben, rotációban adnak otthont. Valamint ismertették az idei, Magyarországon – Hódmezővásárhely és Szentes helyőrségekben – tervezett „Blonde Avalanche 2015" gyakorlat programját.

1595994912

2014-ben született döntés arról, hogy a Zászlóalj felelősségi körzete a jövőben a Duna vízgyűjtő területére is kiterjed, ezzel is növelve a négy ország (Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna) közötti honvédelmi, illetve katasztrófavédelmi együttműködését és megteremtheti más országoknak (Ausztria, Szerbia, Bulgária) a csatlakozás lehetőségét.

2015-ben a Magyarországé vezetői nemzeti szerepkör, így az idei év egyik markáns feladata – a négy ország politikai és katonai vezetésének döntése értelmében – a zászlóalj felelősségi körzetének kibővítése a Dunára és vízgyűjtőterületére.

A munkacsoport ülésével párhuzamosan zajlott a minden évben megrendezendő „Blonde Avalanche" gyakorlat fő tervezői konferenciája is, amelyen a négy nemzet képviselői megállapodtak az idei gyakorlat forgatókönyvéről, feladatairól. A gyakorlatot szeptember elején rendezik meg Hódmezővásárhely és Szentes térségében.
A Tisza Zászlóalj magyar komponensét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalja és a hajdúhadházi Harctámogató Műszaki Század adja.

1595994913

Fotó: Tisza Zoltán