Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi törzsekbe készülnek Szolnokon

Szöveg: Nagy László törzszászlós |  2015. február 28. 11:42

Február 16-án harminchat tiszt és altiszt kezdte meg külszolgálati felkészítését a Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam keretében a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

1595988636

A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának jelenlegi kiemelt hadszíntereire, Koszovóba és Bosznia-Hercegovinába 18 fő készül a nemzetközi törzsek egyéni beosztásaiba, míg ugyancsak 18 fő felkészítése folyik az Afganisztánban 2015 januárjában megkezdett Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission − RSM) misszióba. A felkészülők a Magyar Honvédség 17 különböző katonai szervezetétől érkeztek a kiképző központba.

Mint az a tanfolyam elnevezéséből is látható, olyan elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a katonák, amelyek általános, „alap" ismeretanyagot adnak a nemzetközi törzsekbe tervezettek számára, függetlenül attól, hogy a világ melyik részében fognak szolgálatot teljesíteni. Az előadások között szerepelnek katonaföldrajzi ismeretek, műszaki kiképzés, NATO-jelek és -jelzések, katonai döntéshozatali folyamat, CIMIC (civil-katonai együttműködés) ismeretek, ön- és kölcsönös segítségnyújtás, vegyivédelmi kiképzés, híradó ismeretek és még számos más kiképzési tárgykör.

1595988636

Mivel a felkészülők mindegyike többnemzeti törzsekben teljesít majd szolgálatot, például a béketámogató műveletek alapjait vagy a rádió hírváltás szabályait, illetve azokat az úgynevezett előadói ismereteket is angol nyelven hallgatják, amelyek az említett törzsekben elengedhetetlenek a napi-heti vagy más rendszeres jelentések összeállításához és levezetéséhez. Ezen ismereteket alkalmazva a felkészítés utolsó napjaiban a misszióba készülők már angol nyelven tartanak előadásokat egymásnak különböző témákban. A központ jövőbeli célja az, hogy minél több foglalkozást vezessenek le angol nyelven.

A két hét időtartamú alaptanfolyamot – természetesen már a hadszíntereknek megfelelően elkülönítve – a Missziós Törzstiszti Célfelkészítés követi, amely már specifikusan az adott térségre koncentrálva biztosítja a felkészülést a missziókba induló állomány számára.

1595988636

Fotó: Bába Melinda