Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Névadójára emlékezett a repülőbázis

Szöveg: Szausev Xénia |  2015. január 14. 18:54

Születésének 100. évfordulóján emlékeztek Szentgyörgyi Dezsőre a kecskeméti repülőbázis katonái a Farkasréti temetőben. A második világháborús pilóta nevét 25 éve viseli az alakulat. A rendezvényen jelen volt Szentgyörgyi Dezsőné és ifjabb Szentgyörgyi Dezső is.

http://www.mh59.hu/rovatok/hu/hirek/nevadojara_emlekezett_repulobazis/
1595985945

A megemlékezésen Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka felidézte vitéz Szentgyörgyi Dezső pályafutását.

„Különleges nap ez a mai a repülőtársadalom számára. Ma lenne százéves Szentgyörgyi Dezső, névadónk, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája, egy nagyszerű ember, akinek élete, szorgalma, kitartása és bátorsága példaértékű mindenki számára, emberi és szakmai vonatkozásban egyaránt. Egy olyan ember emlékének adózunk tisztelettel születésnapján, aki egy nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hűséges katona volt, és kinek nevét büszkén viseli a kecskeméti repülőbázis" − mondta a parancsnok, hozzátéve: vitéz Szentgyörgyi Dezső különleges egyénisége egyedülálló alakja a magyar repülés történetének. „A határtalan kék égnek volt az ura. Ízig-vérig vadászpilóta, ráadásul egy olyan kor gyermeke, amelyben hazaszeretetét, bátorságát és pilótatudását megmutathatta. Soha nem kérkedett azzal, mire képes, társai közül mégis kitűnt, és mindenki tisztelte őt" − fogalmazott Ugrik dandártábornok.

1595985945

A megemlékezés végén koszorút helyezett el a sírnál az alakulat nevében Ugrik Csaba dandártábornok, Fekete Tamás alezredes, megbízott parancsnokhelyettes és dr. Jónás János alezredes, törzsfőnökhelyettes. A Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete részéről Csóka Tamás nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke, valamint Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy koszorúzott. Végül ifjabb Szentgyörgyi Dezső helyezte el az emlékezés virágait édesapja sírhelyére.

Vitéz Szentgyörgyi Dezső vadászpilótaként teljesített szolgálatot, és a magyar katonai repüléstörténet legeredményesebb pilótája lett a második világháború alatt. A kecskeméti repülőbázis 25 évvel ezelőtt vette fel nevét.

1595985945

Fotó: Hochstein András