Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NEWFIP 2014 – Gyakorlaton a győri katonák

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. június 9. 8:26

Kecskemétre települt a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy ideiglenes alegysége, hogy részt vegyen a NEWFIP 2014 „RAMSTEIN GUARD 5” elnevezésű NATO−magyar elektronikai hadviselési gyakorlaton. Az alakulat közel százfős személyi állománnyal és csaknem félszáz tételt számláló műszaki apparátussal képviselteti magát a 2014. év fő feladatai egyikének tekintett kiképzési eseményen.

1595973373

A kijelölt állomány hónapok óta tartó elméleti és gyakorlati felkészítést követően indult az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A felkészítés az alapozó tantermi foglalkozások mellett valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási gyakorlásokat is tartalmazott.

A győri honvédek az úgynevezett kombinált − azaz vasúti szállításból és közúti közlekedésből egyaránt álló − menetet május 31-én kezdték meg, míg az elektronikai hadviselés viszonyai között – vagyis harcászati repülő-, légvédelmi rakéta- és radaralegységek részvételével – zajló, valós repüléssel egybekötött, harcászati szintű, légvédelmi rendszergyakorlat június 2-án kezdődött. 

1595973374

Az Észak-atlanti Szövetség által előírt NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlat célja felkészíteni a NATO integrált légvédelmi rendszerének részét képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére és a védelmi rendszabályok alkalmazására.

Mindez a győri alakulat katonái számára annyit jelent, hogy az elektronikus zavarótevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására − vagyis az ellenséges légi eszközök felderítésére, követésbe vételére és (jelen esetben imitált) megsemmisítésére.

1595973374

A műveletek során a győriek a Magyar Honvédség több alakulatával is együttműködnek, hiszen a gyakorlatnak helyszínt biztosító MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mellett az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred is érintett a feladatban.

Ugyan az ötnapos gyakorlat június 6-án véget ér, s az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya a hétvégére már vissza is települ a békehelyőrségbe, az elemző-értékelő csoport a további szakmai fejlődés érdekében még összegezni fogja a terepen szerzett tapasztalatokat.

1595973374